Zmajevi danas od 15 sati započinju lov na drugi krug Eurobasketa

kosarkasi bih

Eurobasket za košarkaše, 39. po redu, počinje danas utakmicama u četiri grupe (A, B, C i D), koje su po prvi put raspoređene u četiri evropske zemlje, Francusku, Hrvatsku, Njemačku i Latviju.

U francuskom Montpellieru, u grupi A, igrat će i BiH zajedno sa selekcijama Francuske, Rusije, Finske, Poljske i Izraela.

Četiri prvoplasirane ekipe iz svake grupe će ostvariti plasman u narednu fazu takmičenja

Prvu utakmicu na otvaranju svoje grupe naši Zmajevi igrati danas (od 15 sati, direktan prenos na FTV-u) protiv Poljske, a potom u istoj grupi slijede dueli Izraela i Rusije (17.30), te Francuske i Finske (21).

BiH je u Francusku stigla bez kapitena Mirze Teletovića, zatim Jusufa Nurkića, te Nihada Đedovića. Krilni centar Miroslava Todića se povrijedio po dolasku u Montepellier, pa je umjesto njega selektor Dušan Ivanović pozvao centra Draška Albijanića koji je prošao kompletne pripreme za Eurobasket i koji se jučer priključio ekipi.

“Igrači su došli dobro pripremljeni, zadovoljan sam urađenim poslom. Također, zadovoljan sam ambicijama, mentalitetom i karakterom. Čak i u utakmicama koje smo gubili, nešto smo naučili. Nadam se da sav taj karakter i ambicije mogu biti naš kvalitet, kao i naša timska igra i borbenost. Sada se trebamo fokusirati na Poljsku. Od početka će biti teško, moramo biti spremni na to”, kazao je selektor Ivanović.

Nemanja Gordić, Alex Renfro, Muhamed Pašalić, Dalibor Peršić, Marko Šutalo, Adin Vrabac, Nedim Buza, Milan Milošević, Edin Bavčić, Andrija Stipanović i Elmedin Kikanović i Draško Albijanić pokušat će izboriti plasman u drugi krug, prvi put od Eurobasketa u Njemačkoj davne 1993. godine.

Četiri prvoplasirane ekipe iz svake grupe će ostvariti plasman u narednu fazu takmičenja, a u borbi za četvrtfinale će se ukrstiti ekipe iz A i B grupe.

Raspored utakmica

Svoj drugi meč na Eurobasketu BiH će igrati protiv domaćina Francuske 6. septembra (21 sat), a naredni protivnici su: Izraela – 7. septembar (17.30), Finska – 9. septembra (15), te Rusija – 10. septembar (17.30).

eurobasket