Slovenija isplatila prvog štedišu Ljubljanske banke iz BiH

ljubljanska banka

Slovenija je potpisala nagodbu za plaćanje štednje unaprijed sa bh. državljaninom Azizom Sadžakom na osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava iz jula prošle godine koja obavezuje Sloveniju da preduzme sve potrebne mjere za otplatu neisplaćenih starih deviznih depozita u podružnicama Ljubljanske banke Sarajevo i Zagreb.

Prijateljska nagodba sa Sadžakom provedena je na osnovu zakona, koji je u junu usvojila Skupština Slovenije, piše ljubljansko Delo, a prenosi portal Seebiz.

“Nagodba koju smo sklopili je potvrda da su rješenja u zakonu prava”, izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu finansija Slovenije Irena Sodin.

U tekstu se navodi da je prijateljsku nagodbu već prihvatila i druga tužiteljica Ljubljanske banke Sarajevo, Emina Ališić.

Na Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu protiv nasljednica SFRJ podnijeto je 1.850 tužbi u ime približno 8.000 štediša, tako da je presuda u ovom slučaju važan presedan za sve ostale.

Štediše će moći da predaju zahtjeve za isplatu od prvog novembra ove godine, a posljednji rok za prijavu je do kraja 2017.

Štedišama će kamate od 1991. godine, koje po riječima advokata Mujčina Bešla iznose približno pola vrijednosti glavnice, biti isplaćene bez plaćanja poreza u Sloveniji, a kamatna stopa je vezana za inflaciju na području Njemačke, jer tamo živi većina štediša.

Nakon prihvatanja zakona, koji predviđa ostvarivanje presude Suda u Strasbourgu, Vlada Slovenije procjenjuje da će isplata starih deviznih štediša donijeti finansijske posljedice od 385 miliona eura.

Bit će isplaćeno 230.000 onih koji imaju pravo na isplatu stare devizne štednje.

U taj iznos uračunate su glavnice podružnica Ljubljanske banke u Zagrebu i Sarajevu i kamate do 31. decembra 2015. godine, kao i administrativni i drugi troškovi povezani sa verifikacijom postupka i isplatom, navedeno je u tekstu.

Vlada Slovenije nedavno je prihvatila prijedlog zakona za implementaciju presude Suda u Strasbourgu, kojom je ovoj državi naložena isplata nepodmirenih obaveza Ljubljanske banke (NLB) prema starim deviznim štedišama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.