Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Vlada KS ignoriše problem zagađenosti korita rijeke Miljacke”

miljacka

Naša stranka ukazala je na činjenicu da su Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i Ministarstvo zdravstva FBiH potvrdili povećan broj prijava zbog širenja glodara, te upozorili na zaraze koje mogu proizaći iz neredovnog održavanja javnih površina, a posebno korita rijeke Miljacke.

Forto je naveo da su javne površine zapuštene, a nadležni ne smatraju problem dovoljno relevantnim da izdvoje značajnija sredstva

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je da je gradski vijećnik Robert Pleše više puta zatražio reakciju Grada Sarajevo, ali da većina u gradskoj skupštini nema sluha za te probleme.

Forto je dodao da je Naša stranka u Skupštini Kantona Sarajevo tražila povećanje sredstava za deratizaciju s mizernih 120.000 KM na million KM kako bi problemi bili riješeni, ali je taj amandman ostao bez podrške zastupnika.

Istakao je da nisu izvršene ni provjere nadležnih upravitelja stambenih objekata u smislu efikasne provedbe deratizacije, a da ništa drugačija situacija nije ni u drugim gradskim jezgrama.

Forto je naveo da su javne površine zapuštene, a nadležni ne smatraju problem dovoljno relevantnim da izdvoje značajnija sredstva, te da službe mogu samo upozoravati uz izuzetno ograničen prostor za djelovanje.

– Potrebno je da lokalna samouprava zajedno s kantonalnim nivoom preuzme inicijativu i pokrene konkretne mjere rješavanja nagomilanih problema okoliša u zajednici. Prvi korak treba biti čišćenje korita rijeke Miljacke, kao stvar od značaja za sve gradske općine – zaključio je Forto, saopćeno je iz Naše stranke.