hercegovina

Pčelarstvo je nekad bilo hobi, a danas je ozbiljan posao

"Na pčelarsto se ne može gledati kao na biznis. Ovo je jedan veliki i veoma ozbiljan posao“, kaže nam Slobodan

Krš i kamen, prva je misao kada se spomene Hercegovina. A upravo na tom dijelu naše zemlje raste veliki broj ljekovitog bilja zbog kojeg se proizvodi kvalitetan i nadaleko poznat med. Ljekovito bilje i mediteranska klima samo su neki od preduslova zbog kojih je med, ali i ostali proizvodi koje daju pčele, vrhunskog kvaliteta.

Selo Bobani u Trebinju, sa čijih se obronaka vidi Jadransko more, savršeno je stanište za pčele. U Bobanima se nalaze pčele braće Barzut. Slobodan Barzut poznat je u cijelom regionu kao vrstan pčelar koji nam je otkrio osnove ovog posla.

U nestvarno lijepom krajoliku Bobana braća Barzut sa svojim porodicama brinu o preko tri stotine košnica. Nekada je pčelarstvo bilo više hobi, a posljednjih godina sve više postaje posao. Ali samo ozbiljan posao.

“Na pčelarsto se ne može gledati kao na biznis. Ovo je jedan veliki i veoma ozbiljan posao“, kaže nam Slobodan.

Danas u našoj zemlji takozvani domaći med nudi se na svakom koraku. Sve je veći broj prevaranata koji prodajom lažnog meda pokušavaju na lak način domoći se novca. Kopije su sve sličnije originalu, uz samo jednu razliku. Lažni med ne samo da nije ljekovit i koristan organizmu, on je i otrovan. Protiv prevaranata pčelari se bore radom i kvalitetnim proizvodom, a na kupcima je da to prepoznaju. Pčelari u našoj zemlji su jedinstveni. Sarađuju na svim poljima, za njih granice ne postoje.

“Kada je u pitanju saradnja pčelara, moje iskustvo je izuzetno dobro. Imamo odlične kontakte i saradnju sa svim pčelarima u BiH i cijelom regionu“, kaže Slobodan.

Braća Barzut iskoristila su sve blagodati juga naše zemlje te uz naporan rad cijele porodice proizvode med i ostale pčelinje proizvode po kojima su poznati na cijelom području BiH, ali i regiona.

Njihova priča je najbolji pokazatelj kako zajedništvo porodice i saradnja sa prirodom mogu iznjedriti plodove od kojih će svi imati koristi. Prelijepe kadrove Bobana iz koji se vidi i Jadranskom more pogledajte u video prilogu.


“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“