Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ko radi, imat će

“Hercegovačko zlato” u Ljubinju: Ko radi, imat će!

Kako bi duhan što bolje uspio potrebno je uskladiti mnogo stvari poput pogodnog tla, vremenskih uvjeta za uspješniji uzgoj kao i samo skladištenje duhana

Na pola puta između Mostara i Trebinja na obodu Ljubinjskog polja nalazi se Ljubinje.

Grad sa nešto više od 4.000 stanovnika bori se sa problemom nezaposlenosti. Stočarstvo i voćarstvo na niskim je granama, a stanovnici ovog grada sve više se okreću poljoprivredi. Glavna poljoprivredna kultura je duhan.

Ovaj kraj oduvijek je bio poznat po uzgoju duhana, koji se često naziva i hercegovačko zlato. Porodica Jahura počela se baviti uzgojem duhana, ali i ostalih povrtnih kultura, kako bi popravili kućni budžet.

“Pošto su otac i majka penzioneri i imaju veoma mala primanja, bave se poljoprivredom kako bi popunili kućni budžet. Nije riječ o nekoj velikoj površini i velikoj zaradi, ali ostvari se neka dobit“, kaže nam Slobodan Jahura.

Kako bi duhan što bolje uspio potrebno je uskladiti mnogo stvari poput pogodnog tla, vremenskih uvjeta za uspješniji uzgoj kao i samo skladištenje duhana.

Pored duhana ova vrijedna porodica iz Ljubinja uzgaja mnoge povrtne kulture. U vrijeme kada smo snimali ovaj prilog, paradajz je već bio na zalasku, a počelo je branje paprika.

Osim za svoje potrebe povrće plasiraju na lokalno tržište, ali i u Čapljinu. Kažu da su ostvarili odličnu saradnju sa tamošnjim kupcima, te da je na kraju poslovna saradnja rezultirala i uspostavom prijateljstava.

Kako u Ljubinju uzgajaju duhan, ali i paradajz, papriku i ostale povrtne kulture, pogledajte u video prilogu.

“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“