Totalni haos u Hrvatskoj: HDZ traži zatvaranje granice, vojska u pripravnosti

hrvatska izbjeglice

Do 19 sati u Hrvatsku je ušlo oko 9.200 migranata, izvijestilo je hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP), a HŽ javlja da je u Beli Manastir stigao prvi vlak s izbjeglicama.

Prvi vlak stigao je u Beli Manastir, u tijeku je iskrcaj. Drugi vlak za 10-ak minuta stiže u Ilaču, nakon čega počinje ukrcaj pa vlak ide dalje u Vinkovce, pa Beli Manastir, javio je HŽ u 20 sati. HŽ Putnički prijevoz izvijestio je da je za taj vlak osigurao higijenske setove za izbjeglice.

Crveni križ izvijestio je u četvrtak Državne robne rezerve da je ispraznio je sve zalihe vode, hrane i higijenskih potrepština, te je najavljeno da će se iz rezervi tijekom dana ustupiti zalihe za potrebe izbjeglica. Kasno poslijepodne, u Tovarnik je stiglo pet tona hrane.

Yugoslavia Refugees
Hrvatski premijer Zoran Milanović u četvrtak je ocijenio da situacija s izbjeglicama u Hrvatskoj nije dramatična, ali je ozbiljna, a potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić najavio je mogućnost zatvaranja granica.

“Ne možemo primiti puno ljudi”, upozorava Milanović, no ističe kako nema mjesta panici i velikoj brizi.

Hrvatska će granicu zatvoriti ako ponovno dođe do toga da u jednom danu na njezinu granicu pristigne gotovo osam tisuća migranata, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na konferenciji za novinare održanoj na izletištu Stari Kunjevci nedaleko od Vinkovaca na kojem je osnovan Stožer za koordinaciju aktivnosti u povodu dolaska migranata u Republiku Hrvatsku, a koji vodi upravo ministar Ostojić.

“Nema potrebe da dolazite niti je Hrvatska zainteresirana da bude mjesto na kojem ćete pokušati tražiti istu zaštitu koju možete imati i u onim zemljama u kojima ste već”, poručio je Ranko Ostojić migrantima koji su trenutačno u Grčkoj, Makedoniji i Srbiji i namjeravaju preko Hrvatske doći do zapadnoeuropskih država.

Potvrdio je da je slovenska granica zatvorena za migrante, a tranzitni koridori ne postoje. “Mi se ponašamo kao zemlja koja pripada EU, dužni smo registrirati te osobe i nitko nema pravo da poziva te ljude i govori im da je netko otvorio granicu. Da imaju redovne putovnice, papire i vize, mogli bi putovati bez problema. Ne mogu putovati prema drugim zemljama dok se ne provede postupak koji moramo provesti, a sigurno je da druge zemlje nisu uopće zainteresirane za takav priljev”, kazao je.

Po njegovim riječima, tek kada se na Vijeću ministara EU donese odluka o relokaciji, može se govoriti o tome može li određena osoba biti prebačena ili ne, što znači da do daljnjega migranti koji su ušli ostaju u Hrvatskoj.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zbog izbjegličke je krize u četvrtak razgovarala i s načelnikom Glavnoga stožera (GS) Oružanih snaga, generalom zbora Dragom Lovrićem od kojeg je, kao vrhovna zapovjednica, zatražila viši stupanj pripravnosti vojske i spremnost da reagira ako bude potrebno u zaštiti državne granice od ilegalnih migranata, doznaje Hina od izvora bliskih Uredu predsjednice.

Ministar obrane Ante Kotromanović ocijenio je da trenutačno stanje u vezi s izbjeglicama nije dramatično, ali ako postane dramatično – Hrvatska je vojska spremna izaći na granicu štititi svoje interese.

Predsjedništvo HDZ-a zatražilo je da se privremeno zatvori granica prema Srbiji i konsolidira situacija s izbjeglicama te da se tek nakon toga počne razmišljati o njezinu ponovnom otvaranju.

“Predsjedništvo HDZ-a izrazilo je zabrinutost ovim što se događa, a vrlo smo zabrinuti nekontroliranim ulaskom velikog broja izbjeglica koji uvelike nadmašuje ono što je Vlada najavljivala. Na granici sa Srbijom i na ulasku u zemlju vlada konfuzija, kaos i stihija”, rekao je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a njegov član Gordan Jandroković.

Zbog dolaska velikog broja izbjeglica koji premašuje hrvatske smještajne kapacitete, HDSSB je u četvrtak od Vlade zatražio da proglasi izvanredno stanje, dovede vojsku na državnu granicu i hitno je zatvori za daljnji ulazak izbjeglica, ocjenjujući pritom da nam prijeti humanitarna katastrofa, ali i ugroza sigurnosti hrvatskih državljana.