Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konferencija u Sarajevu: Studenti raspravljali o svjetskim temama

BiH

aa_picture_20150926_6380483_web

U Sarajevu je danas otvorena druga regionalna konferencija European Students For Liberty (ESFL) s ciljem dijaloga o aktuelnim temama poput reformske agende u Bosni i Hercegovini, izgradnji zidova na granicama zemlja zbog dolaska izbjeglica, o temama genetski modificirane hrane, a sve s ciljem isticanja važnosti slobode pojedinca, piše Anadolu Agency (AA).

aa_picture_20150926_6380482_web

Događaj u organizaciji građanskog udruženja “Multi”, Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i pokreta ESFL okupio je skoro 150 učesnika, uglavnom studenata te predavača iz regije i svijeta.

Studenti će, prema riječima organizatora, tokom jednodnevne konferencije imati priliku slušati te otvoreno raspravljaju o ekonomskim i društvenim pitanjima važnim za BiH i zemlje u okruženju.

aa_picture_20150926_6380484_web

“Ovo je prilika da se studenti i ostali na jedan dan bave pitanjima slobode. Ekonomske slobode, političke slobode, slobode govora i medija koje su nažalost ugrožene u BiH i regionu. Zato ova konferencija predstavlja najveći događaj u zemlji posvećen idejama slobode. Svjedočimo, od Evrope do regiona, da su lične slobode pojedinca ugrožene, slobode kretanja, sa zatvaranjem granica i građenjem zidova, u BiH svakodnevno se narušavaju slobode pojedinca. Tu prije svega mislim na ekonomske slobode”, kazao je u razgovoru za AA predsjednik udruženja “Multi” Admir Čavalić.

Razgovori o aktuelnim temama za cilj imaju istaći pitanje slobode u javnom prostoru BiH s fokusom na ekonomsku slobodu koja je zanemarena, istakao je Čavalić.

aa_picture_20150926_6380486_web

“Raspravljat ćemo o reformskoj agendi koja je aktuelna. Mislim da je ovo prvi put da studenti imaju priliku raspravljati o šest tačaka agende koja se provlači kroz javnost koja nije upoznata sa njom. Želimo vidjeti zašto je taj proces liberalizacije bitan za nas. Imat ćemo zanimljivu temu i o Liberlandu, mikro-državi koja je nastala prošle godine između Srbije i Hrvatske”, kazao je Čavalić dodajući kako pitanje slobode nije samo puki pojam već predstavlja bitan segment života svakog pojedinca.