Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Budi se i Bosanka iz Doboja: Otvara se 250 novih radnih mjesta

bosanka doboj

Dobojska Bosanka je kompanija koja je u prijeratnom periodu proizvodila sokove i ostale proizvode od voća, koji su bili na dobrom glasu u cijeloj bivšoj zajedničkoj državi.

Proizvodi pod ovim imenom ponovo bi se mogli naći na policama trgovina u BiH, ali i svijeta. Za to je zaslužna Benkons grupa iz Azerbejdžana koja gradi fabriku za preradu voća na mjestu nekadašnjih vojnih skladišta u Ševarlijama kod Doboja.

gt “Riječ je o investiciji iz Azerbejdžana vrijednoj 25 miliona eura. Očekujemo da će direktno biti zaposleno 250 radnika, uz veliki broj vanjskih saradnika”, kaže Jaho Brzak, Tehnički direktor projekta.

U toku izgradnje ove fabrike vlasnici su naišli na određene birokratske poteškoće, zbog kojih je realizacija projekta došla u pitanje. Međutim, čelnici Opštine Doboj nisu dopustili da se prekine realizacija projekta koji će omogućiti zaposlenje mnogim Dobojlijama, te su pružili svu moguću pomoć i radovi su nastavljeni.

Najavili su da će biti na usluzi kako investitorima u projektu Bosanke, tako i u svim ostalim projektima koji će omogućiti zapošljavanje građana.

Azerbejžanski investitori se nadaju da ekonomska saradnja između dvije države neće biti zaustavljena na ovom projektu, već najavlju spremnost na nove investicije u BiH

“Zajedno sa kompanijom Benkons smo tražili rješenje oko registracije firme i lokacije gdje bi mogli graditi firmu. Opština Doboj je u ovaj projekat uložila oko milion KM, a pomagat ćemo i u budućnosti, kako bi se što veći broj građana u Doboju zaposlio”, kaže Dragan Vasilić zamjenik gradonačelnika grada Doboj.

Azerbejžanski investitori se nadaju da ekonomska saradnja između dvije države neće biti zaustavljena na ovom projektu, već najavlju spremnost na nove investicije u BiH. Araz Aliyev, finansijski ataše Ambasade Republike Azerbejdžan za Srbiju, BiH i Crnu Goru, izrazio je želju da se saradnja dvije države nastavi i na drugim poljima.

Već krajem naredne godine svi se nadaju da će Bosanka krenuti sa proizvodnjom proizvoda od voća, a žitelji ovog kraja da će dobiti zaposlenje. Voće će ponovo na ovom području postati lokomotiva ekonomskog oporavka.


“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“