Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BDP Ukrajine ove godine će pasti čak 12 posto

ukrajina

BDP Ukrajine ove godine će pasti 12 posto, procjenjuje Svjetska banka u najnovijoj analizi, koja je osjetno gora od aprilske kada je prognoziran pad od 7,5 posto.

Inflacija će u 2016. godini biti 23,4 posto, s obzirom na povećanje poreza na imovinu, rekla je ekonomista Svjetske banke u Ukrajini, Anastasija Golovač.

SB očekuje da će spoljni dug Kijeva dostići 153 posto BDP-a ove godine, a 134,2 posto dogodine, prenosi RT.

Ukrajinski BDP je u trećem tromjesečju ove godine povećan jedan posto u odnosu na prethodni kvartal i uzimajući u obzir sezonske faktore, rekla je Golovač.

“U poređenju sa prethodnim tromjesečjem i sa uračunatim sezonskim faktorima naši podaci su u skladu sa nedavno objavljenim podacima Narodne banke Ukrajine”, citirala je agencija Unian Anastasiju Golovač.

Pad BDP-a Ukrajine u drugom tromjesečju 2015. godine usporen je na 14,6 posto na godišnjen nivou, nakon smanjenja od 17,2 posto u prvom tromjesečju.

Ukrajinska vlada razmatra tri scenarija razvoja prirvrede Ukrajine, prema kojima se pad BDP zemlje očekuje na nivou od 11,9 do 5,5 posto.

Prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske banke za obnovu i razvoj, BDP Ukrajine će ove godine pasti devet posto.