Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brammertz u Mostaru: Napadi na spomenike kulture su ratni zločini

BiH

brammertz

U okviru trodnevnog posjeta BiH, glavni tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertz danas je posjetio Mostar gdje se susreo sa glavnim tužiteljem Hercegovačko-neretvanske županije Mladenom Jurišićem, i tom prilikom izrazio nezadovoljstvo procesuiranjem predmeta ratnih zločina u BiH zbog čega, kako je kazao, želi pomoći svim tužiteljstvima sa nižih razina u rješavanju tog problema, javlja Anadolu Agency.

U razgovoru sa županijskim tužiteljem, Brammertz je doznao kako se broj predmeta ratnih zločina u zadnje dvije godine udvostručio.

„Da bi se implementirala državna strategija procesuiranja ratnih zločina, lokalni i entitetski nivo ima veliki obim posla koji se treba uraditi”, kazao je Brammertz.

Ono što je jedan od razloga njegove posjete Mostaru, kako je naglasio, jeste da sagleda na koji način može pomoći kolegama na entitetskom nivou.

„Mi imamo oko devet milijuna stranica dokumenata u našim bazama podataka i hoćemo da damo našim kolegama dio tih dokumenata kako bismo im pomogli”, kazao je Brammertz.

Tokom posjete Mostaru Brammertz je u okviru posjete Mostaru zajedno sa Sinišom Šešumom, šefom sarajevskog ureda UNESCO-a u BiH, i gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem obišao područje svjetske baštine UNESCO-a, Stari most i staru jezgru grada Mostara.

Za vrijeme oružanog sukoba u BiH od 1992. do 1995. Mostar je devet mjeseci bio podijeljen grad i pod opsadom. Široko rasprostranjeni zločini počinjeni su nad civilnim stanovništvom, uključujući i progon na nacionalnoj osnovi. Stari most je 9. novembra 1993. namjerno granatiran i srušen.

Tužilac Brammertz je pohvalio UNESCO, Svjetsku banku, Fond Aga Khan za kulturu, Svjetski fond za spomenike i Grad Mostar za uspješnu obnovu Starog mosta i historijskog centra Mostara, saopćeno je iz Haškog tužilaštva.

“Kao što ova obnova pokazuje, ekstremisti ne mogu izbrisati iz historije naše zajedničko nasljeđe raznolikosti, koegzistencije, i vjerskog pluralizma”, rekao je Brammertz.

Imajući u vidu nedavne napade terorističke organizacije ISIS na važna područja kulturne baštine i vjerske institucije u Siriji i Iraku, Brammertz je podvukao važnost krivične odgovornosti za zločine protiv kulturne baštine.

Tužilaštvo Međunarodnog suda je krivično gonilo visokopozicionirane civilne i vojne vođe zbog uništavanja brojnih kulturnih, obrazovnih i vjerskih institucija tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, uključujući i rušenje Starog mosta.

“Napadi na kulturne spomenike i institucije su ratni zločin i često su dio kampanje etničkog čišćenja. Kako bismo zaštitili našu zajedničku baštinu, počinioci moraju krivično odgovarati”, kazao je glavni haški tužitelj.