Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljen poziv za reviziju državljanstava BiH stečenih naturalizacijom

pasoš bih

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine objavilo je opšti poziv za sva lica koja su stekla državljanstvo Bosne i Hercegovine naturalizacijom poslije 6. aprila 1992. godine, a prije 1. januara 2006. godine, da dostave dokumentaciju potrebnu za postupak revizije državljanstava izdatih u pomenutom periodu, prenosi Anadolu Agency.

“Osnovni razlog za raspisivanje opšteg poziva je taj što veliki broj osoba koje su stekle državljanstvo naturalizacijom nije moguće pronaći na adresama koje su navedene u vrijeme sticanja državljanstva te je ovo način da budu obaviješteni o obavezama koje imaju u postupku revizije”, kazala je Zorica Rulj, glasnogovornica u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Radi se o prvom pozivu ove vrste koji je objavilo Ministarstvo civilnih poslova BiH, a njime se, kako navode, nastoji na što pristupačniji način obavijestiti sve građane o postupku koji prema Zakonu o državljanstvu BiH provodi Ministarstvo civilnih poslova.

Inače, revizija državljanstava stečenih naturalizacijom traje nekoliko godina i ovo nije prvi poziv ove vrste, ali je bio neophodan jer, kako navode u Ministarstvu, postoje naturalizovani državljani koji se dosad nisu odazvali ni na jedan poziv za reviziju, a obaveza je da u skladu s novim Zakonom o državljanstvu BiH dostave dokumentaciju kako bi zadržali stečeno državljanstvo.

Prethodno je u dva navrata ovakav poziv raspisivala tadašnja Komisija za reviziju državljanstava, 2006. i 2008. godine, dok je revizija državljanstava u nadležnosti Ministarstva od 2009. godine.

“U dosadašnjem postupku revizije koji vodi Ministarstvo civilnih poslova oduzeto je oko 400 državljanstava koja su stečena naturalizacijom u periodu 1. aprila 1992. do 1. januara 2006. godine”, navode iz Ministarstva.