Pet najlajkovanijih fotografija na Instagramu

instagram-icon

Instagram, najpopularnija aplikacija za obradu i dijeljenje fotografija, slavi svoj peti rođendan.

Pokrenuli su ga Kevin Systrom i Mike Krieger iz San Francisca koji su ga zamislili kao spoj društvene mreže i fotografske usluge.

Prije tačno pet godina pokrenut je na iOS uređajima, a otada se proširio svijetom te danas ima 400 miliona aktivnih korisnika mjesečno i 800 miliona objavljenih fotografija svakog dana

Prije tačno pet godina pokrenut je na iOS uređajima, a otada se proširio svijetom te danas ima 400 miliona aktivnih korisnika mjesečno i 800 miliona objavljenih fotografija svakog dana.

Dvije godine kasnije Instagramov potencijal prepoznao je i Facebook te ga je kupio za milijardu dolara. Pojavom Instagrama nastali su i neki danas vrlo rašireni termini, poput selfieja.

Osim toga, Instagram je nekima pružio priliku da postanu slavni samo zbog svojih fotografija te dobro zarađuju reklamirajući razne proizvode na svojim fotografijama.

Najpopularniji profili su očekivano oni američkih zvijezda. Taylor Swift ima 49.9 miliona sljedbenika, Kim Kardashian 48 miliona, a Beyonce 47.1 miliona.

Zasad najpopularnija fotografija na Instagramu je ona Kendall Jenner na kojoj joj je kosa oblikovana u srca.

Ta fotografija, objavljena prije četiri mjeseca, ima preko 3,1 miliona lajkova.

Fotografiju objavljuje Kendall Jenner (@kendalljenner)

Druga je fotografija Taylor Swift pored cvijeća koje joj je poslao Kanye West, koja je u mjesec dana prikupila 2,5 miliona lajkova.

Awwww Kanye sent me the coolest flowers!! #KanTay2020 #BFFs

Fotografiju objavljuje Taylor Swift (@taylorswift)

Treća je još jedna fotografija Taylor Swift. Na njoj su ona i njen dečko Calvin Harris, a u tri mjeseca je prikupila 2,5 miliona lajkova.

Friendly relations between Scotland and America. @calvinharris

Fotografiju objavljuje Taylor Swift (@taylorswift)

Četvrta je fotografija prvog poljupca Kim Kardashian i Kanyea Westa nakon vjenčanja. U 16 mjeseci prikupila je 2,4 miliona lajkova, a do prije četiri mjeseca i fotografije Kendall Jenner bila je dugo najpopularnija fotografija na Instagramu.

????

Fotografiju objavljuje Kim Kardashian West (@kimkardashian)

Peta najpopularnija fotografija pripada još jednoj članici porodice Kardashian-Jenner, Kylie. Nastala je na dan njene mature prije tri mjeseca, a zasad ima 2,3 miliona lajkova.