Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grčka očekuje blažu recesiju od predviđene

Euclid Tsakalotos

Uprkos dramatičnoj ekonosmoj krizi i uvođenju kontrole prometa kapitala, Vlada Grčke predviđa da će recesija 2015. godine biti niža nego što je predviđeno, javlja Makedonska informativna agencija (MIA).

Ministar finansija Grčke Euclid Tsakalotos je izjavio da će prema predviđanjima grčka ekonomija zabilježiti pad od 2,3 posto u 2015. godini te do 1,3 posto u 2016. godini, prije eventualnog ponovnog porasta 2017. godine.

– Naše projekcije za treći kvartal su mnogo bolje od projekcija iz augusta. To je podstaklo izjavu koju je jučer dao premijer da bi se ponovni porast mogao desiti u drugoj polovini 2016. godine – rekao je Tsakalatos u obraćanju parlamentu.

Grčku očekuje katastrofalan ekonomski pad u četvrtom kvartalu od 5,4 posto, zbog uvođenja kontrole prometa kapitala što je umanjilo iznos novca koji građani i firme mogu povući sa svojih bankovnih računa a što je uvedeno kako bi se izbjegao totalni bankarski kolaps.

Dobra turistička sezona i manje dramatičan pad u potrošnji nego je očekivano je pomoglo da se odmakne od najgorih očekivanja vezano za stanje grčke ekonomije. Grčka je izgubila oko četvrtinu svoje ekonomije od 2010. godine, kada je prvi put proglasila bankrot i započela prepirke sa Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom oko plana pomoći za izlazak iz krize koji je uslovljen već zakašnjelim reformama i štednjom.