Zakon o komunalnim djelatnostima u KS: Kazne i do 200.000 KM

BiH

skupstina-ks111

Skupština Kantona Sarajevo danas je usvojila izmjene Zakona o komunalnim djelatnostima kojim se radi sprečavanja velikog broja prekršaja, drastično povećane kaznene odredbe.

Naime, Zakon o komunalnim djelatnostima je donesen 2004. godine, pa su samim tim i kaznene odredbe bile prilagođene stanju na terenu.

Međutim, kako je naglašeno, trenutno stanje na terenu, kada je u pitanju neovlašteno priključenje na komunalnu infrastrukturu, neovlašteno interveniranje na komunalnoj infrastrukturi, neovlašteno korištenje komunalne infrastrukture, onemogućavanje nesmetanog korištenja komunalne usluge, sprečavanje davaocima usluge da intervenišu na komunalnoj infrastrukturi, sprečavanje radi pregleda zajedničkih i unutrašnjih instalacija ovlaštenim predstavnicima komunalnih usluga, te uništavanje i oštećenje osnovnih sredstava i komunalne opreme čime se utiče na normalno pružanje komunalne usluge, je jako loše i u većini slučajeva nepovoljno za davaoce komunalnih usluga, s obzirom na to da su postojeće kazne utvrđene u malim iznosima, te postoji veliki broj prekršilaca i povratnika u činjenju prekršaja navedenih odredbi.

Ovim se izmjenama Zakona omogućava efikasniji radi i pružanje usluge od davaoca komunalnih usluga, a komunalnim inspektorima na taj način dati instrumente, da inspekcijskim pregledima utiču na poštivanje i dosljednu primjenu odredaba Zakona o komunalnim djelatnostima.

Zakonom o prekršajima propisano je da se kazna za fizičku osobu ne može propisati u iznosu nižem od 30 KM, za odgovornu osobu u pravnom subjektu u iznosu nižem od 50, za pravnu osobu u iznosu nižem od 500, a za osobu koja obavlja samostalnu poslovnu djelatnost – obrt u iznosu nižem od 100 KM.

Također se za prekršaj propisan zakonom kazna može propisati za fizičku osobu do 10.000, za odgovornu osobu u pravnom subjektu do 20.000, a za pravnu osobu do 200.000 KM.

Po ranijem zakonu maksimalna kazna za fizičku osobu mogla je iznositi 1.500, za odgovornu osobu u pravnom subjektu 3.000, a za pravnu osobu 15.000 KM.