Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dječak zbog rijetke bolesti stari osam puta brže

Nihal-Bitla111

Nihal Bitla iz Indije ima samo 14 godina, a koža mu je naborana, udovi su mu se smanjili i nema kosu.

On boluje od genetskog poremećaja Hutchinson-Gilford Progeria sindroma (HGPS), zbog kojeg stari osam puta brže od normalnog.

Težak je samo 12,5 kg, visok je 120 cm i više ne ide u školu jer su drugovi počeli da ga zadirkuju.

Nihal-Bitla2

Ovo stanje ne oštećuje mozak, pa će mentalno ostati priseban i mlad uprkos tome što mu tijelo propada. Nihal živi na obodima Mumbaja u Indiji i trenutno prolazi kroz kliničke probe novog lijeka protiv raka, za koji se ljekari nadaju da će usporiti proces starenja.

Neizvjesno je da li će se njegov život produžiti zahvaljujući istraživanjima koja se sprovode na institutu za proučavanje progerije u Bostonu.

U međuvremenu on je napravio spisk želja pred smrt. Između ostalog nada se da će sresti Honda robota ASIMO i da će otići u Disneyland u Kaliforniji. Treću želju ne želi da otkrije i rekao je da će je nekome saopštiti kada bude bio stariji.

Nihal-Bitla3

– Bez obzira koliko vremena mu je ostalo, za sada samo želim da ispunim želje moga sina- rekao je Nihalov tata Srinivas.

Nihal je izgledao zdravo do 18. mjeseca kada su njegovi roditelji primijetili tamne mrlje na njegovoj koži. Onda je prestao normalno da se razvija, kosti su mu postale slabe, opala mu je kosa, a koža je počela brzo da mu stari. Godinama porodica nije znala šta nije u redu sve dok im ljekari nisu saopštili zapanjujuću vijest da boluje od sindroma HGPS.

Nihal-Bitla4

Njega prouzrokuje genetska mutacija u genu LMNA. On je zaudžen za proizvodnju proteina koji pomaže da se zadrži strukturno jedinstvo jezgra ćelije.

Nihal je prošlog decembra otišao u Boston da bi se podvrgao tretmanu u okviru kog mu daju lijek protiv raka “Lonafarnib”. On usporava promjene u krvnim sudovima. Od terapije mu se poboljšala fleksibilnost zglobova i ugojio se dva kilograma.

Njegova porodica kaže da Nihal ima nježnu narav i da se dobro slaže sa svoje sestrom Sonu (11) i bratom Luckyjem (4).