Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Belfast slavi heroje: Sjeverna Irska ide na svoj prvi EURO (FOTO/VIDEO)

SOCCER N Ir_69

Fudbalska reprezentacija Sjeverne Irske plasirala se po prvi put na Evropsko prvenstvo, ali i prvo veliko takmičenje još od 1986. kada je igrala na Svjetskom prvenstvu u Meksiku.

Stoga je razumljivo ogromno slavlje na stadionu, a kasnije i na ulicama Belfasta gdje su oduševljeni navijači slavili svoje heroje.

Tvorac velikog uspjeha Sjevernoiraca je Michael O'Neill, menadžer koji je na klupu reprezentacije sjeo u decembru 2011. godine.

DV2150542

Nakon velikog trijumfa protiv Grčke rezultatom 3:1 i potvrde plasmana na EURO 2016 u Francuskoj nije krio oduševljenje.

“Igrači su bili izvanredni. Kroz timsku igru su pokazali svoju veličanstvenost. To pokazuje potencijal ovog tima i fudbala u Sjevernoj Irskoj. Nisam baš siguran kako smo sve ovo ostvarili. Jedino u šta sam siguran to je da su ovi igači zaslužili veliki kredit. Imamo samopouzdanje i vjeru koji su došli kroz pobjede u utakmicama. Ponosan sam što sam trener ove ekipe. Odmah ćemo početi sa pripremama za Francusku”, rekao je O'Neill za lokalne medije.

DV2150503

Sjeverna Irska je u četvrtak uvečer na svom terenu savladala Grčku rezultatom 3:1 i ostala na prvom mjestu Grupe F.

491868312

U posljednjem kolu “zeleno-bijeli” gostuju u Finskoj u utakmici koja im ništa ne znači, jer su osigurali jedno od prva dva mjesta koja direktno vode u Francusku.

Osim 1986. Sjeverna Irska je igrala i na svjetskim prvenstvima 1958. i 1982. godine.