Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU proizvođačima cigareta naložila opsežnija upozorenja

cigarete

Čelnici Evropske unije (EU) donijeli su odluku kojom se proizvođači duhanskih proizvoda obavezuju na uvođenje, pored slikovnog prikaza, dodatnih upozorenja o štetnosti duhanskih proizvoda na njihovom pakovanju, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Evropske komisije navedeno je kako je EU uvela nove standarde koji nalažu da se od sada na pakovanju cigareta nalaze opsežnija upozorenja o štetnosti duhanskih proizvoda.

Upozorenja o štetnosti duhana, koja će se nalaziti i na čelnoj i stražnjoj strani, zauzimat će 65 posto jednog pakovanja. Pored toga, predviđeno je da zauzimaju njegov gornji dio.

Natpisi poput “Pušenje ubija – Odmah ostavi”, kao i “Dim cigareta sadrži više od 70 sastojaka koji su uzročnici kancerogenih oboljenja”, nalazit će se na bočnim stranama i prekrivat će više od pedeset posto bočne strane jednog pakovanja.

Na pakovanju će se nalaziti i upozorenja vezana za arome koje se koriste, a zabranjeno je i reklamiranje duhanskih proizvoda. Nove mjere će stupiti na snagu u maju 2016. godine.