Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zmajevi u baražu igraju za premiju od 9,6 miliona KM

spahic euri

Nekoliko dana uoči početka Kvalifikacija za EURO 2016 u Francuskoj, Izvršni odbor NSBiH donio je odluku o raspodjeli premija za eventualni plasman Zmajeva na to takmičenje.

Tada je nakon dogovora s igračima i stručnim štabom odlučeno da će se UEFA-ina premija za eventualni plasman na EP dijeliti u omjeru “pola-pola”, ukoliko se Zmajevi u Francusku plasiraj direktno ili 60 prema 40 posto ukoliko se Francuske domognu kroz baraž.

[yuzo_related]

Sada je jasno da u Francusku možemo samo kroz baraž, koji će se igrati 12. i 18. novembra.

Ukoliko u dvije utakmice baraža osiguraju nastup na EP, Zmajevi i stručni štab će podijeliti između sebe “kolač” od 9,6 miliona KM! Nogometnom savezu BiH pripast će 14,4 miliona KM.

Naime, UEFA je na posljednjem EP u Ukrajini i Poljskoj reprezentacije premirala s 8 miliona eura za sam plasman na smotru najboljih evropskih nogometnih reprezentacija. No, nagrada UEFA-e za plasman u Francusku je povećana na 12 miliona eura (24 miliona KM).

Vatrenima manje

Iako su se plasirali direktno na EURO u Francusku, nogometaši Hrvatske od UEFA-ine premije dobit će manji iznos od svojih kolega u dresu BiH, naravno ukoliko se Zmajevi plasiraju.

Naime, HNS je uoči kvalifikacija dogovorio raspodjelu u omjeru 70-30 posto, tako da će Vatreni dijeliti cifru od 2,4 milione eura (oko 4,8 miliona KM)

Nijemcima po 200.000 eura

Reprezentativci Njemačke, aktuelni svjetski prvaci, zaradili su po 200.000 eura plasmanom na Evropsko prvenstvo.

Premiju od 200.000 eura dobiće samo oni igrači koji su bili u sastavu za svih deset kvalifikacionih mečeva. Oni koji su sjedili na klupu zaradili su po 20.000 eura.