Godišnje od virusa gripe umre gotovo pola miliona ljudi

gripa

Godišnje na svijetu od virusa gripe oboli gotovo milijardu ljudi, od čega između 300 i 500 hiljada osoba premine.

Kako kaže ljekar Serhat Unal, stručnjak za bolesti unutrašnjih ograna, gripa često može rezultirati smrću.

[yuzo_related]

“Godišnje na svijetu od virusa gripa oboli milijardu ljudi. Između tri i pet miliona njih bude hospitalizovano, ali između 300 i 500 hiljada oboljelih premine”, kazao je za Anadolu Agency (AA) Unal.

On je tokom kongresa koji se održava u Antalyji upozorio na infektivne bolesti kao i načine na koji se može zaštiti od njih. Unal je istakao kako su tip A i B najraširenija dva oblika virusa gripa.

Jesen je posebno vrijeme kada je povećan broj slučajeva oboljelih od virusa gripa.

“Tip A uglavnom mogu dobiti ljudi i životinje, a blaži oblik, odnosno tip B mogu dobiti ljudi, a posebno su podložna djeca. Osobe koje se ne cijepe protiv virusa gripa, imaju veću šansu da dobiju srčani udar. Teret na tijelo koji gripa stvara čovjeku može uzrokovati srčani udar”, smatra Unal i dodaje kako nova cjepiva protiv ovog virusa mogu spriječiti smrtnost u 80 posto slučajeva.

Unal dodaje kako je gripa ozbiljna bolest i da je treba ozbiljno shvatati.

“Gripa može čovjeka ‘prikovati’ za krevet. Simptomi ovog virusa su visoka tjelesna temperatura, bol u mišićima i neizdrživa glavobolja”, istakao je Unal.

Ipak, on ističe kako osobe koje se cijepe, ipak mogu oboljeti, jer je potreban određeni period, od dvije sedmice da cjepivo počne djelovati.