Međunardni aerodrom Tuzla uskoro bi trebao dobiti dozvolu za kargo saobraćaj

Međunarodni-aerodrom-Tuzla

Međunarodni aerodrom Tuzla gotovo godinu dana radi na ispunjavanju uvjeta za dobivanje dozvole za kargo saobraćaj-prijevoz namirnica animalnog porijekla, a konačna odluka Vijeća ministara BiH, te saglasnost Komisije za integriranje i upravljanje granicama BiH čeka se već nekoliko mjeseci.

-Međunarodni aerodrom je ispunio tehničke uvjete koju su postavljeni, trenutno čekamo dozvolu za kargo saobraćaj – izjavio je Feni direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović.

Posljednja informacija koju ima, naveo je, jeste da je Komisija za integriranje i upravljanje granicama BiH podnijela ostavku.

Ističe da je Međunarodni aerodrom Tuzla predao zahtjev za ponovnu ocjenu inspekcije, te je Komisija uzela dokumentaciju i pregledala rashladnu komoru i sve prostorije aerodroma.

Sačinjen je i zapisnik s veterinarskog aspekta u kojem stoji da aerodrom zadovoljava uvjete.

-Ono što je još neophodno uraditi jeste osigurati upotrebnu dozvolu za privremeni objekt montažnog i demontažnog tipa, zbog čega smo trenutno u vakuumu – istakao je Karasalihović.

Pojašnjava da je Međunarodni aerodrom Tuzla potpisao sporazum s Ministarstvom odbrane BiH za korištenje dijela aerodroma, te da je člankom 3. ovog sporazuma definirano da Međunarodni aerodrom Tuzla ima pravo graditi objekte važne za razvoj, tako i za kargo saobraćaj.

Međutim, kako naglašava, na nivou države nije još razriješeno vlasništvo nad imovinom ovog aerodroma.

Karasalihović dodaje da je na prijedlog grupe pravnika, upućen zahtjev Vladi Federacije BiH da izda upotrebnu dozvolu za privremeni objekt montažnog i demontažnog tipa što bi, kako tvrdi, trebalo biti u nadležnosti Federalnog ministarstva za urbanizam. Navodi, međutim, da su iz Vlade FBiH poručili da ovo ministarstvo nema uporišta da izda ovu dozvolu, te će nadležnost za ovu dozvolu s federalnog nivoa preći na kantonalni.

U tom slučaju bi kantonalno ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice trebalo izdati potrebnu dozvolu.

-Kada se riješi pitanje državne svojine, te kada tu dozvolu budemo imali, priložit ćemo je nadležnoj komisiji uz ostale dokumente, te se nadamo da ćemo napokon dobiti potrebnu dozvolu za kargo saobraćaj – rekao je Karasalihović.

Prilikom nedavnih posjeta Tuzlanskom kantonu, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer FBiH Fadil Novalić ocijenili su da bi tuzlanski aerodrom trebao uskoro dobiti dozvolu za kargo saobraćaj, kada se za to ispune svi tehnički uvjeti.

Za potrebe kargo saobraćaja na Međunarodnom aerodromu Tuzla napravljena je hladnjača, koja radi na temperaturi od minus 18 do plus 4 stepena čime je ispunjen uvjet koji je bio postavljen od Komisije za integriranje i upravljanje granicama, a osigurana je i posebna platforma odakle će se vršiti samo kargo operacije, tako da je razdvojen putnički od kargo saobraćaja.