U Sloveniju tokom noći i jutra ušlo preko 2.000 novih migranata

izbjeglice-slovenija

Prema podacima Policijske uprave Novo Mesto sinoć i u toku noći na granični prelaz za međunarodni željeznički promet Dobova u prisustvu hrvatskih policajaca pristigla su dva voza sa nešto više od 2.000 migranata.

Oko osam sati sinoć stigao je voz sa 1.004 stranca, a jutros oko četri sata novi u kojem je bilo 1.043 migranta.

Istovremeno, jučer su policajci u Dobovi prihvatili nešto više od 4.100 migranata koji su također, pristigli sa četiri voza. Stranci koji su jučer pristigli nakon zdravstvene i humanitarne opskrbe te nakon provedenog policijskog postupka evidentiranja u prisustvu slovenskih policajaca vozovima i autobusima su dalje upućeni ka Jasenicama, Šentilju, Karavankama i Gornjoj Radgoni.

Kako navodi slovenska policija, trenutno je na željezničkoj stanici i u prihvatnom centru u Dobovi se nalazi oko 900 migranata koji su u toku noći pristigli vozom. Kako se navodi i te strance policajci će nakon pružanja zdravstvene i humanitarne pomoći i obrade vozovima i autobusima prebaciti u raspoložive prihvatne kapacitete u unutrašnjosti Slovenije

Hrvatski sigurnosni organi obavijestili su slovenske kolege da će narednim vozom koji je trebao stići jutros u Dobovu pristići novih 943 migranta.

Istovremeno, jučer su u Dobovi evidentirane migrante preko Jasenica iz Slovenije u Austriju u tri vanredna voza prebačeno 1.611 migranata. Danas je vanredni voz iz Dobove u Austriju dovezao novih 533 evidentiranih migranata.

Također, preko bivšeg cestovnog međunarodnog prelaza Karavanke jučer je iz Slovenije u Austriju prebačeno 1.547 evidentiranih migranata koje je prevezlo osam autobusa u četiri navrata. Također, danas je u Austriju preko tog područja prebačeno novih 400 evidentiranih migranata.

Sinoć su policajci na ulaznoj tački međunarodnog prelaza Dobovec evidentirali 292 migranta koje su prebacili u prihvatni centar u Gornjoj Radgoni. Na ulaznoj tački Dobovec i Bistrica na Sotli i u prihvatnom centru u Celju trenutno nema migranata.

U prihvatnom centru u Gornjoj Radgoni je trenutno nastanjeno 89 migranata.

Sinoć su u prihvatnom centru u Gornjoj radgoni bila nastanjena dva migranta kojim su se također sinoć nakon izlaska iz bolnice pridružila još tri migranta. Jutros oko dva sata ujutro iz Dobove je u prihvatni centar Gornje Radgono prebačeno još 84 migranta.

Jutros oko pola četiri ujutro iz Hrvatske na međunarodni granični prelaz u Petišovcima u pristustvu hrvatskih policajaca s pet autobusa pristiglo je 276 migranata. Po evidentiranju u prihvatnom centru u Petišovcima će stranci biti prebačeni u prihvatni centar u Gonje Radgono. Na putu iz Dobovca u Gornje Radgono je također, oko 290 migranata.

U prihvatnom centru u Dugoj vasi i prihvatnom centru u Lendavi trenutno nema migranata.