EU osniva fond za sirijske izbjeglice u Turskoj

sirija izbjeglice fudbaleri 1

Europska komisija (EC) postavila je danas pravni okvir za uspostavu posebnog fonda za sirijske izbjeglice u Turskoj, koji bi trebao pomoći u zaustavljanju izbjegličkog vala prema Europi.

U zajedničkom Akcijskom planu EU-Turska, Unija se obvezala da će pružati Turskoj humanitarnu pomoć i financijska sredstva kako bi se mogla nositi s velikim brojem sirijskih izbjeglica koji su privremeno utočište našli u Turskoj

“Potpuno je jasno da u rješavanju izbjegličke krize EU mora pojačati suradnju s Turskom, a Turska s Unijom. Oboje moramo surađivati kako bismo proveli Akcijski plan koji će uvesti reda u migrantske tokove i pomoći u zaustavljanju migracija”, rekao je prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, dodajući da novac iz toga fonda treba pridonijeti daljnjem poboljšanju socijalnih i ekonomskih uvjeta u kojima žive Sirijci u Turskoj.

EU i Turska prošli su mjesec postigli dogovor o zajedničkom akcijskom planu za suočavanje s izbjegličkom krizom. Taj plan predviđa financijsku pomoć Turskoj, koja bi zauzvrat zaustavila migrantski val.

Turska za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica traži 3 milijarde eura, što je tri puta više nego što je EU u početku nudila.

Komisija danas navodi da će novi fond koordinirati ukupni iznos od tri milijarde eura, do kojeg će se doći bespovratnim sredstvima i drugim oblicima financijske pomoći.

U priopćenju Komisije se ne navode pojedinosti, ali je Komisija na summitu na Malti najavila da će osigurati 500 milijuna eura iz europskog proračuna, dok bi preostalih 2,5 milijardi eura trebale osigurati države članice.

U nedjelju će u Briselu biti održani summit čelnika EU-a i Turske.

Očekuje se dolazak svih čelnika zemalja članica EU-a, što nije nije uobičajeno jer na sastancima s trećim zemljama EU zastupaju predsjednici Europskog vijeća i Komisije Donald Tusk i Jean-Claude Juncker.