Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turski megaprojekat: Pri kraju radovi na tunelu ispod Bosfora (FOTO)

Pri kraju radovi na tunelu ispod Bosfora (2)

Radovi na izgradnji jednog od najvećih svjetskih inžinjerskih projekata Euroazijskog tunela, podvodne putne komunikacije ispod morueza Bosfor koja će spojiti kontinente Evropu i Aziju, privode se kraju.

Prema posljednjim informacijama, do sada je završeno 85 posto radova na projektu izgradnje tunela, a njegovo otvaranje planirano je za oktobar 2016. godine.

Načelnik istanbulske općine Fatih Mustafa Demir obišao je radove na izgradnji tunela u mjestu Yedikule, koje je polazna tačka Euroazijskog tunela u evropskom dijelu Istanbula. Jedan od menadžera ovog projekta Necil Engur informisao je načelnika Demira o dosadašnjim radovima na tunelu, navedeno je u saopćenju općine Fatih.

Demir je kazao kako se radi o jednom projektu čija je izgradnja zaista impesivna te da se radi o projektu koji je planiran čak za vrijeme Osmanskog carstva. Kako je kazao, zbog ostvarivanja jednog ovakvog projekta kompletan narod i država Turska trebaju biti ponosni.

Kako bi radovi što prije bili završeni na izgradnji tunela radi se danonoćno, a zaposleno je 900 radnika. Tunel će imati dvije etaže, sa po dvije vozne trake u oba smjera. Većina unutrašnjeg dijela tunela je završena.

Projekat izgradnje Euroazijskog tunela započet je 26. februara 2011. godine, a on će spojiti istanbulsku četvrt Kazlicesme, u europskom dijelu, sa četvrti Goztepe, u azijskom dijelu ovog grada.

Planirano je da tunel, čija je dužina 14,6 kilometara, trenutno vožnju automobilom koja traje oko 100 minuta smanjit će na svega 15 minuta. Vrijednost ovog projekta izračunata je na 1,3 milijarde dolara, kroz tunel će dnevno moći proći oko 135 hiljada vozila.

Podsjetimo da se Euroazijski tunel gradi samo nekoliko kilometara južno od željezničkog tunela Marmaray, koji se također proteže ispod Bosfora, moreuza koji povezuje Crno i Mramorno more. Marmaray je otvoren u oktobru 2013. godine.