Žene i posao: Finska je trenutno “zemlja iz snova”

Fun Businesswoman

U nekim zemljama Međunarodni dan žena 8. mart je državni praznik. No, to i dalje ne znači da su žene u društvu dostigle stepen jednakosti s muškarcima koji zaslužuju.

U tom segmentu najbolje i dalje napreduju zemlje na sjeveru Evrope, gdje žene imaju ubjedljivo najbolje šanse za jednak tretman s muškarcima kada je posa u pitanju.

U istraživanju koje je objavio ugledni Economist, kombinirani su podaci o visokom obrazovanju, učešću radne snage, plaćama, troškovima za brigu o djeci, pravima porodilja, zastupljenost na istaknutim pozicijama u kompanijama… Ocjena svake zemlje dobijena je prosjekom devet pokazatelja, a istraživanje je obuhvatilo 28 članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

juzna koreja zene

Ove godine na prvom je mjestu Finska, koja je pretekla Švedsku i Norvešku.

Pri samom dnu su Turska, Japan i Južna Koreja.

Kada su žene i politika u pitanju, najmanji procenat žena u parlamentu imaju Japan (9,5 posto), a slijede ih Mađari sa 10,1 posto. Najviše žena u parlamentu imaju Šveđani, čak 43,6 posto, a potom Finci sa 42,5 posto. Poljaci najduže vremena isplaćuju punu plaću ženama na porodiljskom odsustvu, čak 22 sedmice.

Prosjek kada su zemlje OECD u pitanju pokazuje napredak u udjelu žena u visokom obrazovanju, u parlamentu, kao i u ukupnom učešću radne snage…

finska-zene1111