Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Privrednici u RS-u traže da radnici idu u penziju sa 40 godina staža

radnici123

Poslovna zajednica u Republici Srpskoj traži da se zakonski propiše rješenje prema kojem se pravo na starosnu penziju ostvaruje kada radnik navrši 40 godina staža, bez obzira na godine života.

Time bi se, smatraju, osigurala jednaka i nediskriminatorna primjena Zakona o PIORS-a.

Iz Privredne komore RS-a su, stoga, dostavili Narodnoj skupštini i ministru rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Milenku Savanoviću Inicijativu za predlaganje amandmana na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, po hitnom postupku.

-Značajno je naglasiti da se osobi koja navrši 40 godina penzijskog staža, bez obzira na godine života, neminovno smanjuje radna sposobnost i kapaciteti adekvatnog izvršavanja radnih zadataka, zbog čega bi ovaj uslov za ostvarivanje starosne penzije trebalo da bude sasvim dovoljan.

Ograničavanje uslova za ostvarivanje starosne penzije godinama života, pored godina penzijskog staža, poslodavce dovodi u situaciju da nose teret socijalnog zbrinjavanja radnika iako to nema svoje opravdanje, ni sa aspekta zaposlenog koji više nema dovoljne radne kapacitete, ni sa aspekta poslodavca koji nema radnika koji može da zadovolji zahtjeve procesa rada – smatraju u Privrednoj komori.