Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fabrika “R-S Silicon” zvanično počinje sa radom

R-S Silicon

Zahvaljujući izuzetnoj saradnji Italije i Republike Srpske u četvrtak, 26. novembra u Mrkonjić Gradu svečano je obilježeno otvaranje jedne od najvećih fabrika u državi, “R-S Silicon”. Okupljeni su imali priliku da se upoznaju sa budućim planovima, radom i najsavremenijom tehnologijom za proizvodnju silicijum metala, koji se koristi za potrebe metalne industrije, građevinarstva, u proizvodnji solarnih panela, kao i u medicinskoj i farmaceutskoj industriji.

Puštanjem u rad fabrike “R-S Silicon” kompanija “Metalleghe”, investitor, će se po proizvodnom kapacitetu naći među prvim proizvođačima silicijum metala u Evropi.

R-S Silicon 1

“Prije godinu dana i po dana sam rekao da ćemo napraviti modernu i efikasnu fabriku, koja je u skladu sa najrestriktivnijm ekološkim normama. Nakon samo 18 mjeseci fabrika je spremna, upravo je onakva kakvom sam je zamišljao, a na svijetu ne postoji fabrika ovog tipa bolja od naše”, kazao je njen vlasnik Guido Duzi.

Naglašavajući značaj ove investicije za opštinu Mrkonjić Grad, načelnica opštine Divna Aničić se obratila okupljenima ispred fabrike.

“Trudili smo se da pomognemo koliko god smo mogli i izuzetno smo ponosni što je fabrika napravljena baš kod nas. Svi znamo da je za izgradnju ovako komplikovanog tehnološkog postrojenja potrebno mnogo finansijskih sredstava, te se zahvaljujem Vladi RS, koja je značajno pomogla u tom smislu”, navela je Aničićeva.