Poljska neće izručiti Romana Polanskog SAD-u

Polish director Polanski attends news conference for film “Chacun son Cinema” at 60th Cannes Film Festival

Poljska neće izručiti Oscarom ovjenčanog filmaša Romana Polanskog SAD-u u skoro četrdesetogodišnjem sudskom postupku nakon što su tužioci odbili da ospore presudu protiv izručenja.

Tužioci u Krakowu, koji su tražili izručenje u ime SAD-a, saopćili su u petak da nisu ustanovili da je sudsko odbijanje izručenja “ispravno” i dodali su kako nema osnove za žalbu.

Advokat Polanskog Jan Olszewski izjavio je za Associated Press da je Polanski reagovao s “velikim olakšanjem i zadovoljstvom” i da su nepravilnosti u američkom sudskom postupku uočene. Polanski je razgovarao s advokatom putem telefona iz Pariza, gdje živi s porodicom.

Postupak je proveden u Krakovu, gdje Polanski ima mjesto boravišta u Poljskoj.

Odlukom tužilaca zatvara se slučaj u Poljskoj i to znači da je Polanski (82) slobodan da živi i radi u Poljskoj, zemlji u kojoj je odrastao i studirao filmsku umjetnost, i gdje se priprema da snimi novi film. Pripreme za film bile su blokirane hapšenjem i zahtjevom za izručenje koji su podnijele SAD prošle godine. Sud u Švicarskoj u 2011. godini odbio je izručiti Polanskog.

Režiser se u 1977. godini izjasnio nevinim po optužbi za spolno općenje s 13-godišnjom djevojčicom tokom snimanja u Los Angelesu. Nakon što je sklopio sporazum sa sucem, on je odslužio 42 dana u zatvoru, ali je nakon toga pobjegao iz SAD iz straha da će ponovo biti zatvoren ali na mnogo duži period. SAD su nastojale da vrate Polanskog i izvedu ga na suđenje.

Tužioci u Krakovu podržali su stav suda da je Polanski odslužio svoju kaznu i da se ne može ponovo izvesti pred američki sud.

Polanski je dobio Oscara za režiju svog filma iz 2002 godine “Pianist” koji je snimao u Varšavi, i bio je nominovan za “Kinesku četvrt” iz 1974 i za režiju filma “Tess” u 1979.