Trgovinski rat Rusije i Turske uveliko traje

putin erdogan

Nakon što su turski avioni srušili ruski vojni avion na sirijskoj granici, strasti se ne stišavaju. Rusija i Turska s jedne strane izmjenjuju teške riječi,uglavnom prednjače Vladimir Putin i Recep Erdoğan, dok premijer Ahmed Davutoğlu i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov daju umjerenije i pomirljivije izjave.

No, iako i jedni i drugi paze da ne dođe do novih incidenata, ipak je počeo “trgovinski” rat.

Turske firme trenutno u Rusiji grade najveći broj objekata, poput najviših nebodera u moskovskom poslovnom središtu Moscow city – toranj Istok i toranj Evolucija te na infrastrukturi za potrebe Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji 2018. godine

Rusi na granici vraćaju mnoge turske kamione ili ih detaljno satima pregledavaju, a s carine je vraćena velika količina robe koja ne odgovara ruskim standardima i propisima. Porezne i radne inspekcije uletjele su u mnoge turske firme u Rusiji te pregledavaju papire. Iz Krasnodara, gdje se održava poljoprivredni sajam, deportirano je čak 39 turskih poslovnih ljudi zbog “problema s ruskim migracijskim vlastima”, a prema nekim izvorima, i dio turskih turista nije pušten u Rusiju, iako među tim zemljama vlada bezvizni režim – neki nagađaju da bi se to moglo ukinuti.

Ruska agencija Interfaks javila je kako su ruski izvoznici pšenice obustavili daljnje isporuke za Tursku, a sve ruske turističke agencije odustale su od organizacije putovanja u Tursku, a navodno će im država iz proračuna refundirati gubitke, prenosi Jutarnji list.

Prema podacima ruske useljeničke službe, trenutno u Rusiji, s radnom dozvolom, boravi 87.680 turskih radnika, a više od tisuće su građevinski radnici. Jedna od najvećih turskih građevinskih firmi u Rusiji, Enka, može zapasti u problem. Naime, samo u 2014. godini tvrtka je ugovorila građevinskih poslova za više od 400 miliona dolara, a samo od izdavanja uredskog prostora firma zarađuje godišnje oko 100 miliona dolara.

[yuzo_related]

Turske firme trenutno u Rusiji grade najveći broj objekata, poput najviših nebodera u moskovskom poslovnom središtu Moscow city – toranj Istok i toranj Evolucija te na infrastrukturi za potrebe Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji 2018. godine.

Ministar graditeljstva Rusije Mihail Menj rekao je da ne isključuje mogućnost da se turske građevinske firme povuku s ruskog tržišta. Osim toga, neki listovi navode da se može očekivati prekid platnog prometa između dviju zemalja.

A Rusija razmatra mogućnost ograničenja ili potpune zabrane korištenje ruskih luka za turske brodove te zabranu korištenja ruskog zračnog prostora za turski civilni avioprijevoz.