Slovenski premijer Cerar zabrinut zabog sastanka “uže skupine” EU-a

Miro Cerar

Slovenski premijer Miro Cerar izrazio je u nedjelju zabrinutost zbog toga što su se u Bruxellesu uoči sastanka Vijeća EU-a neformalno sastali lideri “uže skupine” država članica te integracije, predvođeni Njemačkom.

“Takvi sastanci u užem krugu europskih država su zabrinjavajući, ne samo zbog Slovenije nego i zbog Evropske unije općenito”, kazao je Cerar, dodavši da takva neformalne konzultacije ne odobrava i da će u razgovorima koje će imati s kolegama premijerima pokušati doznati o čemu je riječ.

Slovenije je protiv takvih sastanaka u koje nije uključena, kazao je Cerar, dodavši da će biti više u stanju komentirati stvar kad o tome više sazna.

Prije summita EU-a u Bruxellesu sastali su se lideri Njemačke, Austrije, Belgije, Holandije, Luksemburga, Švedske, Finske i Grčke, a tema neformalnog sastanka uže skupine zemalja članica bila je kontrola migracijske krize.

Navodno se radi o skupini zemalja koje bi bile spremne izbjeglice koji imaju pravo na azil u Evropi primati izravno iz Turske, a Slovenija nije bila pozvana na te konzultacije.

Slovenski politički promatrači sumnjaju da se iza sastanka skrivaju i moguće špekulacije o formiranju tzv. mini-Schengena, što je Slovenija kao ideju kad se ona pojavila prije dvije sedmice, a neformalno ju je dala u razmatranje holandska vlada, odlučno odbila, držeći da bi njena realizacija bila “početak kraja” EU-a.