Farmaceutska industrija u KS dobija status strateške industrije

bosnalijek-01(1)

Predstavnici Privredne komore Kantona Sarajevo i kompanija proizvođača lijekova sa sjedištem u Sarajevu podržali su inicijativu da farmaceutska industrija dobije status strateške industrije u ovom kantonu.

Proizvođači lijekova sa sjedištem u Kantonu Sarajevo, njih tri, zapošljavaju preko 1000 ljudi. U 2014. godini ostvarili su prihod od 166 miliona KM, od čega je 80 miliona KM ostvareno na ino tržištima. U proteklih pet godina u kapitalne proizvodno-razvojne projekte su direktno investirali 102 miliona KM. Za isti period po osnovu poreza i doprinosa državi je uplaćeno 73 miliona KM. Broj kooperanata iz BiH je blizu 1000 domaćih kompanija iz raznih oblasti.

Uprkos ovim pokazateljima domaća farmaceutska industrija već godinama se suočava sa slabom ili nikakvom podrškom države i činjenicom da se u ukupnom prometu lijekova u BiH zastupljenost domaćih kompanija kreće na niskom nivou od oko 17%. Po zvaničnim podacima Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH u 2014. godini promet lijekovima u BiH je ostvarilo 138 kompanija, od čega samo 5 domicilnih. Nasuprot tome, učešće domaćih proizvođača u potrošnji lijekova koji se finansiraju na teret zavoda zdravstvenog osiguranja u zemljama okruženja iznosi preko 40%.

Poređenja radi, u susjednoj Hrvatskoj je farmaceutska industrija dobila status strateške, što tamošnjim proizvođačima donosi niz benefita koji se manifestiraju kroz investicijske olakšice, porezne poticaje za ulaganja u istraživanje i razvoj. Sinergijski efekt tih mjera značajno doprinosi stvaranju nove vrijednosti i dodatnom zapošljavanju naročito viskoobrazovanog kadra. Domaće farmaceutske kompanije konstantno bilježe porast broja zaposlenih. Udio broja zaposlenih sa visokom stručnom spremom iznosi i do 50%, te je kao takav suprotan tendenciji odlaska visokoobrazovanih stručnjaka van granica BiH.

Imajući u vidu sve ovo, a posebno izvoznu orijentiranost domaće farmaceutske industrije, kompanije s područja Kantona Sarajevo očekuju da kantonalna vlada prepozna strateški značaj iste i donese odgovarajuće poticajne mjere domaćim proizvođačima. To se svakako odnosi i na njihov adekvatan tretman u kontekstu prisutnosti na esencijalnoj listi lijekova Kantona Sarajevo čija revizija se očekuje odmah po donošenju nove Federalne liste esencijalnih lijekova.