Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stepen zagađenosti zraka u Sarajevu bez značajnijih promjena

Pogled s Trebevića

Situacija u vezi sa zagađenošću zraka u Sarajevu je bez značajnijih promjena u odnosu na prethodne dane i karakteriziraju je visoke koncentracije prašine (PM10).

Prema podacima iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, koncentracije sumpor dioksida i drugih mjerenih polutanata su relativno niske i ne prelaze granične vrijednosti.

Na snazi je epizoda pripravnosti i nadležne institucije će poduzeti mjere u skladu s lokalnim planovima interventnih mjera za slučajeve prekomjerne zagađenosti.

Temperatura u Sarajevu jutros u 8 sati iznosila je -2 stepena, vlažnost zraka 100 posto, a barometarski pritisak 958hPa.

Služba za komunalne poslove i ekologiju Grada Zenica podsjećaju da je 7. decembra, zbog zagađenosti zraka, na tom području proglašen stepen pripravnosti.

– Na osnovu podataka o izmjerenim koncentracijama zagađujućih materija u zraku i nepovoljnih meteoroloških uslova koji pogoduju pogoršanju kvaliteta zraka, a u skladu s Operativnim planom interventnih mjera Grada Zenica za djelovanje u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, proglašava se epizoda povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku stepena pripravnost – navodi se.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednih 48 sati na području grada Zenice očekuju se stabilni meteorološki uslovi, koji pogoduju rastu koncentracija polutanata.

– Preporučuje se građanima Zenice da smanje boravak i kretanje na otvorenom u periodu povišenih koncentracija polutanata. Obavještenje je posebno namijenjeno starijim osobama, hroničnim bolesnicima i djeci – naglašava se.

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoline TK, kvaliteta zraka za 7. decembar odgovarala je kvaliteti čistog zraka na lokalitetima Bukinje, Lukavac.

– Na lokalitetima Skver i BKC kvaliteta zraka odgovarala je kvaliteti prekomjerno zagađenog zraka dok se na lokalitetima Cerik, Sapna kvaliteta zraka nije mogla ocijeniti – navodi se u redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite o stanju u FBiH za 7. i 8. decembar.