Vlada FBiH prekršila dogovor, penzije još nisu isplaćene

BiH

penzioneri

Ni tri mjeseca od potpisivanja sporazuma o saradnji između Vlade FBiH i udruženja penzionera nije urađeno ništa na sanaciji Zavoda za penziono  i invalidsko osiguranje u FBiH niti je isplata mirovina dovedena u red.

Ovo kaže predsjednik Saveza udruženja penzionera u FBiH Mehmedalija Rapa komentirajući kašnjenja u isplati mirovina. Isplate u Federaciji počele su u prošli ponedjeljak 7. decembra i ni jučer svi penzioneri nisu dobili novac.

Sanacija Zavoda i redovita isplata mirovina bile su osnova sporazuma između Vlade i penzionera i zbog njihovog kršenja penzioneri su zatražili sastanak sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem, a moguće je i raskidanje sporazuma ukoliko Vlada ne povuče konkretan potez.

Nakon ovoga sastanka znat će se hoće li sporazum ostati na snazi i dalje i hoće li umirovljenici nastaviti tolerirati kršenja. Rapa pojašnjava kako je i prošlog mjeseca isplata penzija bila otegnuta, ali kako je ovaj mjesec kritičan. Penzije nisu dobili svi jer neke banke ne pristaju davati novac za penzije  prije nego što im isti ne doznači Zavod PIO/MIO. Korisnici federalnih mirovina koji žive van Federacije također nisu primili penzije i oni su konstantno penzioneri  drugog reda budući da se zna dogoditi da novac dobiju i do 20 dana nakon penzionera koji žive u Federaciji.

– Nezadovoljni smo sa stanjem jer se penzije nisu isplatile ni sedam dana nakon dogovorenog roka. Nadamo se boljem kada krene upošljavanje, uplate doprinosa…Do tada nam je čekati i trpjeti teško stanje, kaže Rapa.

Rapa pojašnjava kako Zavod nije kriv zbog kašnjenja te kako su loše politike dovele do ogromnih dubioza koje prelaze 150 miliona maraka.

– Vlada nije uradila ništa kada su u pitanju mjere koje bi povećale uplatu doprinosa, a također nije urađeno ništa na sanaciji Zavoda. Još uvijek je u dubiozi onakvoj kakav je bio, priča Rapa.

Glasnogovornik Zavoda Tomislav Kvesić kazao je jučer kako je ostalo još oko jedan posto neisplaćenih penzija, te kako se nadaju da će već jutros završiti i taj dio. Neisplaćen je ostao dio novca koji se plasira preko Hrvatske pošte.

Penzije koje se šalju van Federacije nisu još uvijek došle na red, a kada će doći niko nije znao kazati.

Od premijera Fadila Novalića nismo mogli dobiti mišljenje po pitanju kršenja sporazuma, kao ni viđenje cijele situacije i eventualnog rješenje, piše Dnevni list.