Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prave nešto upotrebljivo

Mladi sa Down sindromom konkurentniji na tržištu rada

Dugoročni cilj ovog projekta jeste da otvorimo temu socijalnog poduzetništva

Udruženje “Život sa Down sindromom Federacije BiH” pokrenulo je 3D print klub, mjesto gdje mladi sa Down sindromom i njihovi vršnjaci na inovativan i kreativan način stiču nove vještine. Cilj Udruženja je da kroz projekat unaprijede znanje i radne vještine mladih sa Down sindromom i učine ih konkurentnijim na tržištu rada.

“Dugoročni cilj ovog projekta jeste da otvorimo temu socijalnog poduzetništva. U BiH ovaj način privređivanja nije zakonski definisan, tako da Udruženje, implementirajući ovaj projekat, pokušava se pridužiti inicijativi da se pitanje socijalnog poduzetništva sistemski uredi”, kaže Sevdija Kujović, predsjednica Udruženja “Život sa Down sindromom FBiH”.

3D printing trenutno je u svijetu veliki hit i koristi se u mnogim sferama života, od industrije i obrazovanja, do umjetnosti i medicine. Voditeljica edukativnog programa u 3DownPrint klubu mlade polaznike ovog projekta obučava vještinama koje će im omogućiti da rade na poslovima vezanim uz 3D print.

“Sa radionicama smo krenuli prije tri mjeseca, a sa ovom grupom radimo dva puta sedmično. Pokazalo se da mladi savršeno savladavaju ove tehnike i jako dobro opažaju sve detalje iz naše okoline, te ih vrlo dobro primjenjuju na svoje radove. Cilj nam je da u konačnici naprave nešto što je upotrebljivo”, kaže Ivona Zaharović-Buturović, voditeljica edukativnog programa u 3DownPrint klubu.

Ivona nam je predstavila i neke od proizvoda koje su mladi do sada napravili u okviru ove radionice, koje možete pogledati u video prilogu.

Projekat podržava Vlada Holandije i Vlada Švicarske u sklopu projekta zapošljavanja mladih.

“Ovaj način zapošljavanja kvantitativno može pridonijeti manje nego neki veliki investicioni projekti, ali radi se o vrlo specifičnim populacijama za koje je potrebno dati neku dodatnu podršku pri radnom angažmanu. Cijenimo da je ovo jedan od efikasnijih načina da se adresiraju potrebe ovih specifičnih populacija”, smatra Dženan Trbić, stručni saradnik za civilno društvo i komunikacije, Projekat zapošljavanja mladih (YEP).

U udruženju planiraju da do polovine naredne godine osnuju firmu u kojoj bi se zaposlile osobe koje su prošle ovu radionicu, a koje bi radile 3D i klasični print. Jedan od uslova je da se u tom vremenu usvoje potrebni zakoni o socijalnom poduzetništvu. Konačni cilj je da firma u 2017. godini bude samoodrživa. U društvu su ističu da svoja iskustva žele podijeliti i sa drugim udruženjima i školama, te podići povjerenje zajednice u mogućnosti osoba sa Down sindromom.


“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“