Pravoslavni vjernici u BiH i svijetu danas obilježavaju Badnji dan

badnjak1

Pravoslavni vjernici u Bosni i Hercegovini i u svijetu danas obilježavaju Badnji dan kada se u hramovima i domovima pale badnjaci i služe povečerja uoči hrišćanskog praznika – Božića.

Badnji dan je posljednji dan četrdesetodnevnog posta, a vjernici koji su postili s radošću dočekuju najveći hrišćanski praznik – Božić, blagdan kojim se prisjeća i oživljava uspomena na dan kada je rođen Isus Hrist, Spasitelj svijeta.

Danas pravoslavni vjernici odlaze u šumu po hrastovo drvo – badnjak, koje se uvečer pali u kući, što simbolizira toplotu i svjetlost koja grije, osvjetljava i zbližava ukućane.

Nakon toga, porodica se okuplja uz posnu trpezu. Posljednji dan posta, Badnji dan, je također prilika da se zavađeni pomire i oproste jedni drugima.

Svi običaji i tradicija, post, paljenje badnjaka, posna trpeza, praštanje, imaju za cilj umoliti Boga da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina.

U Sarajevu je u Srpskoj pravoslavnoj crkvi jutros proučena sveta Liturgija, a večernja služba i paljenje badnjaka bit će u 17.00 sati.

Kao radost najave sutrašnjeg blagdana Božića, u kompleksu Crkve bit će upriličen Božićni bazar.