Stručnjaci upozoravaju: Bliži nam se evropski 11. septembar

pariz-napad1333

Teroristički napadi na Pariz, u kojima je prije dva mjeseca život izgubilo 130 ljudi, dokazali su kakvu snagu ima nekoliko terorista s kalašnjikovom u rukama. A to je nešto što kod stručnjaka za sigurnost izaziva strah od ponavljanja sličnih događaja u vrlo bliskoj budućnosti. “Nažalost, mislim da prošla godina nije bila ništa posebno”, izjavio je za AFP jedan stručnjak za sigurnost koji je želio ostati anoniman.

“Bojim se da nam se bliži europski 11. septembar, odnosno da bi se na europskom kontinentu mogli dogoditi simultani napadi u nekoliko zemalja ili gradova. To bi mogao biti koordinirani napad. Imamo saznanja da teroristi rade na tome”, dodao je.

Također je izjavio kako tzv. Islamska država regrutuje Europljane muslimanske vjeroispovijesti koje šalje u njihove zemlje, iz kojih su se nekada davno uselili u Europu. Tamo ih čeka obuka.

“Oni dobivaju lažne dokumente, karte i oružje. Mnogo njih smo uspjeli zaustaviti, neke od njih ipak nismo. Moramo priznati da njihov broj raste. Neki od njih su nam jednostavno izmakli”, kaže anonimni stručnjak.

Dodaje kako su se sve donedavno džihadisti s obuke vraćali razočarani, svjesni da su pogriješili i upustili se u nepravedan i krvav, previše bolan rat, ali sada se situacija promijenila.

Vraćaju se sigurni kako su na pravom putu, s radošću odlaze u smrt, postaju samoubojice i ne opterećuju se zbog nevinih civilnih žrtava. Evropske sigurnosne službe u posljednje vrijeme imaju posla sa sve opasnijim potencijalnim teroristima, što im dodatno komplicira posao.

“Nažalost, policijske snage najčešće kasne na mjesto terorističkog napada. Upravo se na tome mora najviše napraviti”, objašnjava pukovnik Hubert Bonneau, direktor elitne francuske GIGN policije.

U pozorišnoj dvorani Bataclan teroristi su u samo dvadeset minuta ubili devedeset ljudi. Francuskoj je policiji nakon toga trebalo dva sata da prikupi sve podatke o zgradi i položaju džihadista te se pojavi na mjestu terorističkog napada. “Potrebne su nam hirurške akcije, moćne i vrlo brze”, dodao je Bonneau.

Evropski stručnjaci za terorizam za AFP tvrde kako najviše strahuju od višestrukih napada.

“Znam da se specijalne službe u nekoliko europskih metropola, primjerice u Londonu, već spremaju za takav scenarij”, kaže Yves Trotignon, bivši analitičar jedne francuske obavještajne službe.

Trotignon tvrdi kako su teroristi do sada često griješili, za sobom su ostavljali tragove ili nisu stigli aktivirati eksplozive, što će se u budućnosti sigurno promijeniti. Strahuje da bi mogli postati efikasniji.

“Ako se njihova kvaliteta popravi, onda imamo problem. Možda bismo mogli reći da je 2015. bila samo probna godina”, zaključio je.