Banjalučki profesor filozofije bio član međunarodne hakerske grupe

policija hapsenje
Foto: Ilustracija

Profesor filozofije, Predrag Timotić iz Banje Luke, završio je u pritvoru zbog sumnje da je bio član hakerske grupe koja je “DDOS” napadima rušila internet stranice diljem svijeta te od vlasnika iznuđivala virtualni novac “Bitcoin”.

Iz Policije Republike Srpske su priopćili kako su ovih dana razbili međunarodnu hakersku grupu pod nazivom “DD4BC”, te kako su u sklopu akcije uhitili i Timotića. Njega sumnjiče da je stajao iza hakerskih “DDOS” napada na domaće internet portale „buka.com“, „istinito.com“, „e-novine.com“, „federalna.ba“, „fena.co.ba“ kao i „kurir.rs“ u Srbiji.

Time je onemogućavao i otežavao rad tih informativnih portala te je od vlasnika tražio novac kako bi ih ostavio na miru. Cijelo vrijeme predstavljao se kao “zaljubljeni haker”. Uz Timotića u Republici Srpskoj uhićen je još jedan haker, ali njegovo ime nije priopćeno, a tek se moglo čuti kako se brzo našao na slobodi.

Obojicu ih policija sumnjiči da su bili dio šire grupe koja je širem svijeta rušila razne internet stranice i iznuđivala novac. U razbijanju ove hakerske grupe su, pored MUP- RS-a, sudjelovali i pripadnici policijskih agencija Velike Britanije, Njemačke, Austrije, EUROPOL-a i SAD-a.

“Primarne mete za iznudu su im bile iz sektora online kockarske industrije da bi svoje djelovanje poslije proširili i na druge sektore, kao što su financije i zabava”, naveli su u policiji, gdje su dodali kako je ova grupa najprije vršila preliminarne napade, a potom su slali iznuđivačke zahtjeve.

Ukoliko im vlasnici stranica ne bi isplatili tražene količine virtuelnog novca Bitcoin, bili bi izloženi jačim i dugotrajnijim napadima, tvrde u MUP-u RS-a.