Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zahtjev za članstvo u EU ne vrijedi bez rezultata popisa stanovništva

popis

Rezultate popisa stanovništva Holandija objavi sedam dana nakon što budu završeni, a Kina koja ima 1,4 milijarde stanovnika nakon šest mjeseci. Bosna i Hercegovina nije u stanju da objavi rezultate popisa stanovništva ni dvije godine i tri mjeseca nakon što su održani!

Sve još nepoznato

Popis stanovništva u BiH počeo je 1. oktobra 2013. godine i trajao je 15 dana. Prema važećim zakonskim propisima, sukcesivno objavljivanje službenih rezultata trebalo je da počne 1. jula 2014. i da se završi 1. jula ove godine. Jedino je do sada objavljen preliminarni podatak da je popisano 3.741.622 stanovnika i 1.163.387 domaćinstava. Zakonski rokovi su potpuno probijeni i još uvijek nije poznato kada će državna Agencija za statistiku objaviti službene podatke iz popisa. Razlog: politika se umiješala u “suhu statistiku” i hoće rezultate po svojoj mjeri i potrebi.

U svakoj zemlji rezultat popisa stanovništva zapravo je lična karta države, a pošto je BiH još uvijek nema, nejasno je kako vlasti mogu uputiti kredibilnu aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji. Formalno je mogu do kraja ovog mjeseca poslati Holandiji koja predsjedava EU, a suštinski takav zahtjev neće značiti ništa jer nije vjerodostojan pošto BiH nema lične karte, odnosno svih podataka o sebi, čak ni onog službenog o broju stanovnika.

Kako Dnevni list saznaje, iz Evropske unije su bh. vlastima poručili da EU pridaje iznimnu važnost rezultatima popisa stanovništva ne samo zbog relevantnosti države u europskim integracijama:

“Rezultati popisa stanovništva su ključni element ekonomskog i socijalnog planiranja što je od posebne hitnosti u kontekstu Reformske agende”, poruka je EU.

Zašto BiH još nema rezultate popisa stanovništva? U najkraćem, državna i dvije entitetske agencije za statistiku ne mogu ili neće, potpuno je svejedno, da se dogovore pa se već dvije godine spore zbog metodologije po kojoj se određuje broj rezidentnih – stalnih stanovnika. Ni intervencije iz EU nimalo ne pomažu.

Ključni razlog

Inače, prema pravilima Europske unije, stalnim stanovnicima jedne države smatraju se sve osobe koje su na određenom prebivalištu provele najmanje 12 mjeseci prije popisa stanovništva ili na novom prebivalištu namjeravaju ostati najmanje 12 mjeseci nakon popisa. S obzirom da je sve u BiH pod utjecajem politike i ključnih političkih aktera, politika hoće da odluči ko su stalni stanovnici makar to bilo mimo svih međunarodnih standarda.

Prema sadašnjim političkim računicama, sporno je oko 350.000 popisanih osoba od kojih je oko 250.000 Bošnjaka. Hoće li se i kako ovaj spor okončati, nikome u ovom trenutku nije jasno. Zahtjevi Međunarodne promatračke operacije (IMO) za popis stanovništva u BiH da se rezultati objave prije prošlogodišnjeg ljeta hladno su odbijeni.

“Pitanje metodologije u određivanju statusa rezidentnih – stalnih stanovnika zahtijeva brze odluke u skladu sa Zakonom o popisu i preporukama Međunarodne promatračke operacije”, saopštilo je prošle sedmice Izaslanstvo Evropske unije u BiH.

Kada se “pročeprka” ispod površine sukoba, dođe se do ključa – spor zbog metodologije izazvali su isključivo interesi političkih stranaka koje su, kako stvari stoje, unaprijed izračunale koliko smije biti Bošnjaka, Hrvata i Srba u BiH jer službeni rezultat popisa o nacionalnoj strukturi stanovništva glavni je element za podjelu pozicija na svim nivoima vlasti.

Europski eksperti za statistiku kažu da su sa stručne tačke gledišta najmanje bitne tri stavke iz popisa u BiH – etnička- nacionalna pripadnost, vjeroispovijest i jezik. Međutim, strankama na vlasti u BiH te tri stavke su najvažnije i zbog toga država još nema svoje lične karte.

Sve i da zahtjev BiH za članstvo u EU bude upućen ovog mjeseca, a to je rok koji je odredilo državno Predsjedništvo , sve i da aplikacija odmah bude prihvaćena u što je teško povjerovati, BiH neće moći ispuniti hiljade obaveznih upitnika jer nema rezultate popisa stanovništva, odnosno relevantne podatke o samoj sebi.