Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završeno ročište, čeka se odluka Suda BiH o pritvoru za Radončića

radoncic-dautbasic

Završeno je ročište u Sudu BiH koji će u roku od 24 sata odlučiti da li će Fahrudinu Radončiću biti određen jednomjesečni pritvor ili će biti pušten da se brani sa slobode. Ročište je trajalo punih šest sati, a saslušano je Tužilaštvo i odbrana osumnjičenih Fahrudina Radončića, te Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman.

Tužilaštvo je tokom četiri i po sata iznosilo dokaze za koje smatra da su dovoljni da se Radončiću odredi jednomjesečni pritvor.

Odbrana je negirala sve što je Tužilaštvo iznijelo i predložilo da mu se odrede mjere zabrane kretanja i susretanja sa određenim osobama. Odbrana smatra kako je riječ o klasičnom političkom procesu.

Radončić se na kraju višesatnog saslušavanja tužitelja i odbrane obratio sudu kazavši kako nije odgovoran za ono za što ga terete te da je proces koji se protiv njega vodi politički.

Postupajuća sutkinja Suda BiH Tatajana Kosović nakon vešesatnog saslušavanja dokaza Tužiteljstva BiH i odbrane kazala je da će se o prijedlogu jednomjesečnog pritvora koje je za Fahrudina Radončića zatražilo Tužiteljstvo ova institucija izjasniti u predivđenom zakonskom roku od 24 sata.

20:00… Nakon završetka kratke pauze nastavljeno je ročište o određivanju pritvora Fahrudina Radončića.

Tužitelj Mihajlović je počeo čitati transkripte prisluškivanih telefonskih razgovora, SMS-poruka i poruka koje je Radončić posljednjih dana s prijateljima razmjenjivao preko Vibera.

U razgovoru sa Safetom Oručevićem, vođenim nedavno, Radoničić je govorio:

“Bakir Izetbegović ne zna šta ga čeka od srijede. Od srijede ćemo ići brutalno u čelo, to će biti veliki šok”.

On je Oručeviću najavio da će organizirati vanrednu presicu na koju će dovesti žene i djecu Ramiza Delalića Ćele i Nedžada Ugljena, a potom pokazati dokaze o naručiocima njihovog ubistva.

Radončić kaže da su glavni ljudi bili Bakir Izetbegović i Osman Mehmedagić Osmica (novi direktor Obavještano-sigurnosne agencije BiH.) Rekao je da će ponovno podsjetiti na tekstove koji su svojevremeno objavljeni u magazinima “Slobodna Bosna” i “Dani”.

Tužitelj Mihajlović je potom pročitao razgovor između Radončića i doktora Emira Talirevića, koji ga moli da se objavi afirmativni tekst u “Dnevnom avazu” o Sebiji Seki Izetbegović.

“Kasno je sada. Ne može meni Bakir montirati 20 godina robije, a ja da mu štitim ženu. Poslije godinu i po dana, koliko mi pakuje Kelmendija, ide kontraofanziva”, ljutito je odgovorio Radončić.

On je još kazao da je Azra Sarić postala nevažan svjedok, da se više neće braniti na krivičnom, nego na političkom terenu. U istom razgovoru kaže:

“Oni tri mjeseca zloupotrebavljavu koaliciju, pakuju mi, misle da sam glupan, da ne znam šta rade, a ne znaju da će im se sada sve vratiti”.

19:10… Tužitelj Mihajlović je rekao kako su Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman usuglasili svoje izjave, ali da njihove iskaze opovrgava Sabahudin Žujo, direktor kompanije Farmavita, koji je na ranijem saslušanju potvrdio sumnje Tužiteljstva BiH.

Tužitelj Mihajlović je u sudnici otkrio da je u istrazi saslušana i urednica Federalne televizije Duška Jurišić, za koju je kazao da je imala česte kontakte s Bakirom Dautbašićem i službenikom Ambasade SAD-a u Sarajevu Zijadom Hadžijahićem.

18:00… U Sudu BiH u toku je ročište povom prijedloga Tužilaštva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora Fahrudinu Radončiću, javlja Anadolu Agency (AA).

Tužilac Božo Mihajlović izjavio je kako pritvor predlaže zbog postojanja sumnje da je Radončić počinio krivično djelo ometanje istrage. Također, Tužilaštvo BiH Radončića tereti za udruživanje radi činjenja krivičnog djela i obećavanja nezakonite nagrade ili koristi.

Radončićev glavni branilac Dragan Barbarić na početku ročišta od sutkinje Tatjane Kostović zatražio je izuzeće postupajućeg tužitelja Mihajlovića. Razlog tome je, kako je rekao, “konflikt i neprimjerene riječi” tokom jučerašnjeg svjedočenja Radončića u Tužilaštvu BiH.

Sutkinja je rekla kako je riječ o hitnom postpuku te da o izuzeću odlučuje samo glavni tužilac.

U nastavku ročišta Mihajlović je iščitavao presretene telefonske razgovore Radončića, Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman u kojima, kako tvrdi, postoji osnovana sumnja da su navedeni radili na ometanju istrage zastrašujući Azru Sarić, svjedokinju u sudskom procesu koji se vodi u Prištini protiv Nasera Keljmendija.

bakir dautbasic bilsena sahman22

Dautbašić i Šahman

Materijal koji tužilač iščitava sastoji se od 120 stranica zbog čega je sutkinja zatražila “skraćivanje”. Mihajlović je istakao kako je neophodno pročitati sve telefonske razgovore.

Fahrudin Radončić, lider Saveza za budućnost BiH (SBB BiH) i član Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, uhapšen je u ponedjeljak 25. januara. Njega su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili na području Hadžića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ometanje rada pravosuđa.

On je nakon kriminalističke obrade predat na dalje postupanje Tužilaštvu BiH. SIPA je također na dan hapšenja Radončića izvršila pretres tri objekta koja koristi Radončić.

U akciji “Lutka 2” ranije su, 11. januara ove godine, uhapšeni dugodišnji sekreta Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić i njegova partnerica Bilsena Šahman zbog navodnog pokušaja utjecaja na Azru Sarić, bivšu djevojku ubijenog Ramiza Delalića, koja je trebala biti svjedok na suđenju Naseru Keljmendiju kojem se sudi u Prištini.

Tužilac Božo Mihajlović je pred sutkinjom Suda BiH Tatjanom Kosović izjavio da su Dautbašić i Šahmanova u decembru 2015. godine zastrašivali Azru Sarić.

Prema njegovim riječima, Šahmanova se sastala sa Azrom Sarić od koje je zatražila da tokom svjedočenja “zaštiti njihovog šefa Radončića” na svjedočenju u “slučaju Keljmendi”. Kada je Sarić to odbila, Šahmanova joj je zaprijetila riječima “Znaš li koliko je Keljmendi opasan, poslat će nekoga odozdo da te odradi za 5.000 maraka'”, rekao je Mihajlović. Prema njegovim riječima, Sarić je Tužilaštvu BiH izjavila da ne smije svjedočiti u predmetu Nasera Keljmendija zbog prijetnji i zastrašivanja.

Advokatica Šahmanove Vasvija Vidović rekla je da ometanje rada pravosuđa vrijedi u slučaju kad je riječ o postupku koji se vodi u BiH, a ne na Kosovu, kao što je to slučaj u ovom predmetu. Kako je tada rekla, Sarić je prva kontaktirala Dautbašića i Šahmanovu tražeći od njih da spriječe pisanje o njoj u listu “Dnevni avaz”. Nakon ovog ročišta Sud BiH odredio je Dautbašiću i Šahmanovoj jednomjesečni pritvor.

Na prvom ročištu Radončiću u Sudu BiH trenutno je polusatna pauza nakon čega slijedi dalje iščitavanje presretenih telefonskih razgovora, javlja Anadolu Agency (AA).