Dodik: RS nema mogućnosti da primi migrante ni pola dana

dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da Srpska treba da se vrati ozbiljnim temama i velikim izazovima, te pozvao sve političke aktere da otvore novi dijalog o svim pitanjima.

Dodik je rekao novinarima u Trebinju da je dobra vijest za Republiku Srpsku da akumulirani deficit javnih finansija, to znači budžeta i fondova u Srpskoj, u prošloj godini nije prešao tri odsto.

“To je misaona imenica za mnoge ozbiljne države u svijetu. To ne primjećuju u Republici Srpskoj. Mislim da bismo svi zajedno mogli da otvorimo neki novi dijalog o svim pitanjima i ja se slažem i mogu o tome da razgovaram”, poručio je Dodik.

Dodik je rekao da mnogi najavljuju ozbiljniju migrantsku krizu, naglašavajući da Republika Srpska nema mogućnosti ni pola dana da izdrži bilo koliko migranata i da plaća njihov smještaj.

“Mi ni možemo niti hoćemo to da činimo bez obzira što bi neko rekao da to nije humano”, poručio je Dodik, prisustvujući večeras sesiji o temi “Izbjeglička kriza: teološke i političke konotacije”, koju organizuje Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska u okviru simpozijuma “Teologija u javnoj sferi”.

Dodik je naveo da ima mnogo ljudi koje traže pomoć države, zbog teške situacije izazvane prošlim ratom i drugim problemima.

“Umjesto da pričamo o tim temama koji određuju neku našu budućnost mi se ovdje upuštamo u razne rijalitije”, kaže Dodik.

Govoreći o odnosu sa Markom Pavićem, liderom DNS-a, i njegovom neodlučnošću oko pitanja referemduma, Dodik je istakao da ne misli da je to tema za javnu polemiku.

“U svim važnim temama smo bili zajedno i to pokazuju odluke koje smo donosili u Vladi i skupštini”, rekao je Dodik i napomenuo da u koaliciji nema nekih problema i da je ostala obaveza u vezi sa imenovanjima koja im pripadaju.

Dodik je naveo da su politike SNSD-a i DNS-a potpuno usaglašene i da su vezane za odgovore na sva važna pitanja u Republici Srskoj koja su na dnevnom redu.

Dodik je ponovio da je spreman da ide na izbore u Republici Srpskoj ukoliko budu održani izbori za Predstavnički dom i člana Predsjedništva BiH.

“Potrebno je da Mladen Ivanić i poslanici podnesu ostavke i stvoreni su uslovi za izbore u BiH, a ako hoće da to uradimo zajedno, ja sam spreman da idemo na izbore u Republici Srpskoj”, rekao je Dodik.

Govoreći o političkoj situaciji u Trebinju, Dodik je istakao da je SNSD partija koja će u ovom gradu pobijediti na predstojećim lokalnim izborima.

“Ne mora niko da ima dileme da idemo na lokalne izbore ovdje da dobijemo. Uz nas su naši koalicioni partneri i mogao bih već sada da proglasim ovdje pobjedu”, rekao je Dodik.

Dodik je, prisustvujući simpozijumu “Teologija u javnoj sferi”, ocijenio veoma značajnim ovaj događaj, ne samo za Trebinje već i za Republiku Srpsku.

Predsjednik Srpske naglasio je da je došao da pruži podršku i da se zahvali organizatorima na uspješnom simpozijumu.

“Ja sam ovdje isljučivo kao gost, nisam učesnik, ali u svakom slučaju mislim da teme koje su ovdje bile juče, koje su danas i koje će biti sutra – apsolutnuo zavređuju medijsku i javnu pažnju i da u tom pogledu treba zaista čestitati organizatoru, jer otvara teme koje fale u društvu, koje treba da šalju važne poruke za sve koji žele da ih čuju i vide”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je posebno važno što u dijalogu učestvuje mnogo gostiju i važnih ličnosti, ne samo iz svijeta religije, nego i nauke.