EU dodijelila 585 miliona eura za 302 najbolja naučnika u Evropi

evropska komisija

Evropska komisija je saopćila da je Evropska unija (EU) dala 585 miliona eura za 302 najbolja naučnika u Evropi, među kojima se nalazi samo jedan naučnik sa Balkana, odnosno Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

Evropsko istraživačko vijeće (ERC) saopćilo je danas imena 302 pobjednika svog konkursa za dodjelu bespovratnih sredstava iskusnim naučnicima za 2015. godinu.

Ti su naučnici s već postignutom karijerom dobili ukupno 585 miliona eura u okviru programa EU-a za istraživanje i inovacije HORIZON 2020.

Novac će omogućiti naučnici da formiraju svoje istraživačke grupe i da razviju inovativne ideje. Naučnici i istraživači koji su odabrani na konkursu će, naprimjer, razviti novu metodu za kontrolu bolesti kao što je virus zika, razviti ultra-tanke gorivne ćelije i istražiti djelotvornost političkih izvinjenja u različitim kulturama.

Na konkursu su izabrani naučnici iz ukupno 34 zemlje. Najveći broj naučnika dolazi iz Njemačke, ukupno 48, a slijede Velika Britanija sa 32, Francuska 30, koliko je pripalo i italijanskim naučnicima. Od zemalja iz regiona Balkana, samo jedan naučnik iz Srbije je izabran na konkursu za sredstva iz programa HORIZON 2020. Na listi nema nijedna naučnik iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije i Crne Gore.

HORIZON 2020 je do sada najveći program EU-a namijenjen istraživanju i inovacijama sa budžetom od 79,4 milijardi eura za period od sedam godina, odnosno od 2014. do 2020. godine.

Program ima za cilj potaknuti ekonomski rast i otvoriti nova radna mjesta u Evropskoj uniji. HORIZON 2020 objedinjuje istraživanje i inovacije i djeluje u tri prioritetna pravca “vrhunska nauka”, “industrijsko vodstvo” i “društveni izazovi”. Za prvi prioritet namijenjeno je 24,4 milijarde eura, za drugi 17 milijardi eura, a za treći 29,7 milijardi eura.

Subjekti kojima je namijenjen ovaj program su akademski sektor, državne organizacije, privrede, srednja i mala preduzeća, udruženja, nevladine organizacije itd. Bosna i Hercegovina je korisnik programa HORIZON 2020.