Turska je odobrila uvoz 5.700 tona mesa, čeka se odluka o još 10.000 tona

meso

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović saopćio je kako sutra iz Bruxellesa u Bosnu i Hercegovinu dolazi tim za otpočinjanje pregovora o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanja (SSP) sa EU.

Naglasio je da je Vijeće ministara usvojilo pregovarački poziciju BiH u tom procesu. Sutra će, naglasio je Šarović, biti poznata pozicija, odnosno stav Evropske komisije, a pregovarački tim će ih upoznati o poziciji BiH.

“Ovog trenutka mogu reći onoliko koliko je u ovoj situaciji dozvoljeno. Ne mogu da govorim o svakom detalju, jer oni nisu izneseni ni Evropskoj komisiji. Naš prijedlog se sastoji od elemenata koji su na neki način definisani u zaključku Predsjedništva BiH koje je zaduženo za vođenje spoljne politike. To znači da bilo redefinisanje pregovaračke pozicije i kretanje ususret kompromisu sa EK treba da sadrži fazno prilagođavanje u jednom dužem periodu i kompenzatorske mjere prema BiH obzirom na ranjivost poljoprivrednog sektora u BiH. To je suština. Uz to smo tražili sa svoje strane određene kvote”, rekao je Šarović.

Naveo je da “nije tajna obzirom da je to bilo i u prošloj pregovaračkoj poziciji, da su tražili posebne kvote za šećer, ribu, vino i voće i povrće”.

sarovic

“Išli smo za tim da sve ono što se iz EK traži, a što je Hrvatska izvozila u periodu 2009.-2012. da je i pravo da BiH da sve što je izvozila kod susjeda ulazi bez carina na prostor EU. To se posebno odnosi na voće i povrće jer Bruxelles, odnosno EK, smatra da je to pitanje riješeno posebnim autonomnim mjerama za voće i povrće koje je za BiH uvela EK. Mi smatramo da je to stvar volje EK, uvođenje tih autonomnih mjera, jer su važile do kraja 2015. pa ih 2016. nije produžila. Smatramo da to ne treba da bude dio autonomne odluke EK, nego dio kvota i naših zahtjeva prema EK koji treba da bude dio budućeg dogovora oko adaptacije SSP-a”, stav je Šarovića.
Naveo je da su iz amabasade Turske dobili informaciju da je za BiH u ovom trenutku odobren izvoz od 5.700 tona mesa po uslovima koji su važili do sada, a da je na čekanju prijedlog Ministarstva ekonomije Turske o izvozu dodatnih 10.000 tona pod uslovima koji još nisu dostavljeni bh. strani.

“O tome ćemo vjerovatno narednih dana biti obaviješteni ili će biti predmet razgovora sa turskom stranom. Potvrđujemo ovim da sve ono što smo govorili proteklih sedmica, da se i desilo, odnosno da će turska strana izaći ususret BiH i odobriti izvoz svježeg rashlađenog mesa i smrznutog mesa u Tursku. Na bh. strani je da otkolimo sve nedostatke u procesu izvoza mesa kod svih institucija koje učestvuju u ovom lancu i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH odlučno je da u tome uspije. Apsloutno stojimo na stanovištu da BiH učini sve da ovaj aranžman bude u interesu farmera, odnosno poljoprivrednika, da ga uradimo korektno i pošteno da svi oni koji su pravili zloupotrebe budu eliminisani iz ovog procesa i da kredibilitet zemlje pokažemo i kroz ovaj aranžman. Sve aktivnosti koje smo mi vodili bile su usmjerene ka tom cilju i ka svim institucijama. Aranžman za 2016. treba da bude odraz svega ovoga što smo radili u proteklim mjesecima. Nismo namjerno izlazili sa imenima kako bi dali prostora da institucije rade svoj posao, a ukoliko bude zloupotreba koje imaju elemente krivičnog djela, o tome će svoj sud dati SIPA i Tužilaštvo. To je dio u koji se mi ne miješamo i nemamo u tom smislu bilo kakav komentar”, rekao je Šarović.

Naveo je da treba da se pooštre kontrole u lancu svih koji učestvuju u procesu, te istakao da sve nije samo do Ministarstva, obzirom da u tom postupku značajan udio imaju lokalni veterinarski inspektori, entitetska ministarstva poljoprivrede i Vanjskotrgovinska komora BiH koja izdaje certifikat o porijeklu.

“Sa njima smo obavili više razgovora i upozorili da svoju profesionalnost i odgovornost moraju da podignu na mnogo veći nivo”, istakao je Šarović.

Ministar je najavio dolazak inspekcije iz Dublina koja ima namjeru da prekontroliše sistem BiH u oblasti hrana, posebno za životinje, a u BiH će boraviti od 14. do 25. marta. Sve pripreme koje treba da izvrši bh. strana, odnosno njene institucije, moraju da se obave u narednih 30-ak dana. Ono što je sigurno, rekao je Šarović, da se plan dolaska inspekcije priprema i usaglašava.

“Ono što je sada poznato je da će misija da obiđe najmanje dvije mljekare koje imaju dozvolu za izvoz i jedan broj farmi. Koje farme, nećemo još saznati obzirom da ih imamo mnogo i da tu očekujemo mnogo posla jer su farme usitnjene”, rekao je Šarović.

BiH je u ovom trenutku odobren izvoz od 5.700 tona mesa po uslovima koji su važili do sada, a da je na čekanju prijedlog Ministarstva ekonomije Turske o izvozu dodatnih 10.000 tona pod uslovima koji još nisu dostavljeni bh. strani

Obavljaju se i pripreme za usvajanje zakonodavstva koje će biti predmet razgovora misije kada bude dolazila u Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Kancelariju za veterinarstvo i u entitetska ministarstva.

“U ovom trenutku imamo usaglašena dva zakona: izmjene i dopune Zakona o poljoprivredi i veterinarstvu gdje je šest spornih ili otvorenih pitanja razriješeno kroz radne grupe u proteklim sedmicama. Preostalo je da se usaglasi neke odredbe Zakona o hrani. Taj dio posla nije priveden kraju. Da li ćemo obzirom na ovakvu situaciju vremenskih terminima odrediti da se ova dva usaglašena zakona pošalju u proceduru, da se radi na Zakonu o hrani, znat ćemo tokom sedmice nakon razgovora sa entitetskim ministrima poljoprivrede Stevom Mirjanićem i Šemsudinom Dedićem”, rekao je Šarović.

Naveo je i da je Ministarstvo pokrenulo inicijativu za izmjene i dopune Zakona o akcizama kako bi implementirali raniju inicijativu oko plavog dizela.

“Ako ima dobrih vijesti, ovo je jedna od njih. Kao što ste obaviješteni, inicijativu je podržalo Vijeće ministara BiH, a i UO UIO je dao svoje pozitivno mišljenje. Ova važna mjera za poljoprivrednike u nekom skorijem vremenu da bude usvojena i da u ovoj godini, odnosno prvoj polovini ove godine koriste benefite kao što ih koriste iz drugih zemalja, uključujući i prve susjede. Ministarstvo će da vodi ovaj proces, imamo saglasnosti entitetskih ministarstava, odnosno imamo trasiran put za usvajanje ovog zakona”, poručio je Šarović.