Mladi poduzetnici iz regije Srebrenice pokreću vlastiti biznis

networks-kolektiv

Danas je u Sarajevu u poslovnom centru Networks organizovan susret britanskog ambasadora u BiH Edwarda Fergusona i mladih poduzetnika iz regije Srebrenice, koji pohađaju drugi ciklus obuke namijenjene startup kompanijama. Riječ je o mladim ljudima koji više ne žele čekati na zaposlenje i koji su odlučili preuzeti inicijativu, te pokrenuti vlastiti biznis.

Prilika za to im se ukazala u okviru razvojnog projekta Ekonomsko osnaživanje Srebrenice, koji kompanija Kolektiv d.o.o. (Posao.ba) implementira od marta 2015. godine, u partnerstvu s Opštinom Srebrenica, u saradnji s Udruženjem „Prijatelji Srebrenice“, te uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

“Veliki dio onog što pokušavamo učiniti putem novog pristupa EU i Reformske agende je da kreiramo dinamičniju poslovnu sredinu u BiH, otvorimo nova radna mjesta i mogućnosti za mlade,” rekao je Edward Ferguson.

networks-kolektiv1

“Stoga mi je veliko zadovoljstvo doći ovdje u Networks i sresti se sa mladim poduzetnicima koji imaju puno uzbudljivih ideja za pokretanje novih poslova te energiju i entuzijazam da te ideje i ostvare. Zahvaljujem se Edinu Mehiću što je neke od mladih poduzetnika iz regije Srebrenice kojima pružamo podršku doveo u Networks kako bi razgovarali o svojim idejama i učili jedni od drugih. Ovakva vrsta “poslovnog čvorišta“ je model koji veoma uspješno funkcioniše u Ujedinjenom Kraljevstvu kada je u pitanje poticanje ideja i pružanje podrške u pokretanju novih biznisa. Nadam se da će ovo biti samo prvi od mnogih takvih centara u Bosni i Hercegovini.“

Cilj projekta je ekonomski osnažiti mlade ljude u Srebrenici, Bratuncu, Milićima, Vlasenici i Zvorniku kroz zapošljavanje i samozapošljavanje, te dati podršku inovativnim poslovnim idejama mladih. Projekat je do sada podržao otvaranje više od sedamdeset radnih mjesta, te pokretanje šest startup kompanija u kojima rade mlade osobe koje imaju zajednički cilj – izgraditi uslove za život i bolju budućnost u opštinama u kojima žive. Podrška startup kompanijama znači otvaranje novih radnih mjesta, što naglašava i Fatih Jusupović iz Srebrenice, direktor turističke agencije Temmuz, kojem je oduvijek bila želja da obezbjedi posao svojim sugrađanima.

“Turistička ponuda agencije Temmuz uključit će, pored Sarajeva, Mostara, Blagaja i Počitelja, i mnoge historijske i prirodne ljepote Srebrenice i okoline”, kaže Fatih, “te će pored novih radnih mjesta u ovoj agenciji, indirektno utjecati i na sve druge ponuđače u sektoru turizma u toj regiji.”