Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

State Department: BiH tranzitna zemlja za narkotike

State-Department-Shutterstock

BiH ne spada u zemlje koje su proizvođači ilegalnih narkotika, niti hemikalija, stoji u godišnjem izvještaju o kontroli međunarodne trgovine drogom američkog State Departmenta.

“Riječ je o primarno tranzitnoj zemlji, koja se nalazi između centara proizvodnje narkotika u jugozapadnoj Aziji i tržišta u zapadnoj Evropi. Narkotici koji prolaze kroz BiH idu preko Albanije, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske, a u BiH se eventualno skladišti za dalju distribuciju ka zapadnoj Evropi”, stoji u izvještaju.

Navodi se kako je kontrola narkotika u BiH prilično ograničena, te da agencije za provođenje zakona i institucije i dalje moraju raditi kako bi se razvili u punom kapacitetu. Prema podacima, tokom septembra prošle godine policijske agencije u BiH su prijavile oduzimanje 2,3 kilograma heroina, 292 grama kokaina, 22,4 kilograma marihuane, te 6,6 kilograma ostalih proizvoda od kanabisa, prenose Nezavisne novine.

Također, oduzeto je i 14,4 kilograma amfetamina i stimulansa na bazi amfetamina, zatim 83 tablete ekstazija, te 786 tableta medicinskih narkotika.

U izvještaju stoji kako su tokom prvih devet mjeseci 2015. godine vlasti zabilježile 169 krivičnih djela u vezi sa nezakonitom proizvodnjom, prodajom ili distribucijom narkotika u zemlji, što je smanjenje od osam posto u odnosu na isti period prošle godine.

U novembru iste godine Agencija Ujedinjenih naroda za narkotike i kriminal objavila je da čak 170 tona afganistanskih opijata godišnje prođe tzv. balkanskom rutom, a trećina te količine prođe direktno Bosnom i Hercegovinom.

“Bh. agencije za provođenje zakona suočavaju se s izazovima poput finansiranja i adekvatnog osoblja. Pa, ipak, oni i dalje uspijevaju blisko sarađivati sa SAD na razvoju svojih kapaciteta za strateško planiranje kako bi se prevazišli ovi izazovi. BiH sarađuje i s međunarodnim partnerima kada je riječ o borbi protiv narkotika”, navodi se u izvještaju State Departmenta.