Kako će sljedeće sezone izgledati takmičenje u Premijer ligi BiH?!

sarajevo-zeljo-derbi-kosevo

Entitetski fudbalski savezi Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske ne dijele ista mišljenja o načinu odigravanja Premijer lige BiH u narednoj sezoni, kada će državni šampionat brojati 12 klubova.

Naime, entitetski savez sa sjedištem u Banjoj Luci predlaže da se Liga 12 igra po trokružnom sistemu. U prvom dijelu sezone igrala bi se 22 kola, odnosno svako sa svakim po dvokružnom bod sistemu.

Iz RS predlažu da se potom u nastavku prvenstva formiraju Liga za prvaka, koju će činiti ekipe plasirane od prvog do šestog mjesta na tabeli iz prvih 22 kola, kao i Liga za opstanak, u kojoj će igrati timovi od sedme do 12 pozicije plasirani u prvom dijelu sezone.

„Na osnovu našeg prijedloga svi bi bodove prenijeli iz prvih 22 kola i nastavili takmičenja u Ligi za prvaka i Ligi za opstanak. Ukupno, tokom sezone bila bi odigrana 32 kola“, istakli iz Fudbalskog saveza Republike Srpske za Anadolu Agency (AA).

I u Federalnom savezu su za Premijer ligu BiH po trokružnom sistemu, ali sa ukupno 33 kola. Takođe, u prvom dijelu sezone igrala bi se 22 kola po dvokružnom bod sistemu, ali u odnosu na prijedlog iz Banja Luke razlikuje se u tome što se ne bi formirale Lige za prvaka i Liga za opstanak.

„Prvenstvo bi bilo nastavljeno sa dodatnih 11 kola. Prvih šest timova bi igrali utakmicu više kao domaćini, u odnosu na one koji se u prvih 22 kola plasiraju od sedmog do 12. mjesta na tabeli. Dakle, prenijeli bi bodove i nastavili igrati još jedanaest kola po jednokružnom bod sistemu gdje bi prvih šestoplasiranih poslije prvog dijela sezone u drugom imalo meč više na domaćem terenu u rasporedu koji bi bio formiran na osnovu Bergerove tabele“, saopštili su za Anadolu Agency iz NS Federacije BiH.

Konačnu odluku o sistemu takmičenja naredne sezone u Premijer ligi donijet će Izvršni odbor Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, najvjerovatnije, u maju ove godine. Kako su istakli članovi IO N/FS BiH, razmotrit će prijedloge FS RS i NS FBiH, od koji su i tražili da se izjasne, kao i prijedloge klubova.

Šesnaest klubova imalo je rok da se izjasne do posljednje sjednice IO N/FS BiH, održane 2. marta, ali ih čak 14 nije ispoštovalo rok. Prijedloge o načinu igranja buduće lige sa 12 ekipa poslali su samo FK Sarajevo i NK Široki Brijeg. Širokobriježani imaju identičan prijedlog kao i čelnici FS RS, dok u redovima aktuelnog prvaka BiH predlažu da se igra šampionat sa 33 kola.