Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radončić se danas izjašnjava o krivnji

BiH

radoncic sud

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić danas će se u Sudu Bosne i Hercegovine izjasniti o krivnji u vezi s krivičnim djelima koja mu se stavljaju na teret.

On se prošle sedmice nije pojavio na ročištu o izjašnjenju o krivnji zbog zdravstvenih problema te je njegovo izjašnjenje prolongirano. Nakon što je u srijedu prebačen iz Pritvorske jedinice Suda BiH na Univerzitetsko-klinički centar Sarajevo (UKCS) zbog zdravstvenih problema, Radončić je u ponedjeljak vraćen u pritvorsku jedinicu.

Ostali iz predmeta, Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić, u Sudu BiH izjasnili su se da nisu krivi za djela koja im se stavljaju na teret.

Kazali su da se ne osjećaju krivim niti po jednoj tački iz optužnice.

Protiv optuženih je 15. februara potvrđena optužnica. Oni su, prema optužnici, dogovaranjem i međusobno povezanim radnjama počinili krivična djela: udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Svi optuženi, osim Radončića, brane se sa slobode. Njemu je, nakon što je prekršio mjere zabrane koje mu je izrekao Sud BiH, na prijedlog državnog tužilaštva ponovo određen pritvor. Pritvor mu je određen jer je prekršio mjere zabrane: napuštanje mjesta boravišta, kućnog pritvora i kontaktiranje s medijima.