Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Serge Brammertz: Zadovoljni smo presudom, zabrinjava ratna retorika političara u regionu

Serge Brammertz

Nakon što je Radovan Karadžić u četvrtak pred Haškim tribunalom osuđen na kaznu od 40 godina zatvora, Serge Brammertz, glavni tužilac Haškog tribunala, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za Anadolu Agency (AA) da su sudije slijedile argumente Tužilaštva u omjeru od 90 posto kada je u pitanju ovaj slučaj koji je privukao veliku svjetsku pažnju.

„Žrtve i udruženja žrtava su imali veoma velika očekivanja od presude. Također, 2008. godine su bili veoma ambiciozni kada je Radovan Karadžić uhapšen nakon što se toliko godina nalazio u bjekstvu. Znamo da su imali velika očekivanja i ovaj put kao i mi. Konačno imamo presudu i mislim da su sudije slijedile 90 posto argumenata koje smo ponudili“, rekao je Brammertz.

Naglasio je kako je Ured tužioca zadovoljan presudom Karadžiću kada se u obzir uzme, kako je rekao, cjelokupna presuda, dodajući da je svjestan činjenice da udruženja žrtava nisu zadovoljna što Karadžić nije osuđen za genocid i u drugim općinama osim Srebrenice.

„U Uredu tužioca smo zadovoljni presudom. Tome bi još dodali i optužbe za genocid u vezi sa drugim općinama osim Srebrenice, i zato razumijem da udruženja žrtava nisu zadovoljna što nije osuđen za genocid i u tim općinama“, kazao je glavni tužilac.

Dodao je kako je vrlo važno da su sudije u slučaju „Karadžić“ priznale postojanje zločina počinjenih u općinama.

„Želio bih posebno naglasiti da su sudije priznale postojanje ovih zločina počinjenih u općinama. Sudije su ga osudile za istrebljenje, ubistva, deportacije u tim općinama. Osudili su ga za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Jedina tačka koju sudije nisu uvažile, a što je Tužilaštvo ponudilo, je to što su kazali da nisu uvjereni da je postojala genocidna namjera. Mešutim, veoma je važno da su sudije priznale postojanje ovih zločina i osudili su Karadžića da je lično odgovoran za te zločine“, rekao je Brammertz.

Na kraju je naglasio kako ga, uprkos presudi, posebno zabrinjavaju neodgovorne izjave političara u regionu Balkana koje, kako je objasnio, štete pomirenju i dijalogu.

„Pomirenje u regionu je vrlo kompleksno pitanje. Posebno kada čujem svaki dan ili svaku sedmicu vrlo neodgovorne izjave političara u regionu koji koriste jezik koji je bliži ratnoj retorici nego jeziku koji koriste odgovorni političari. Pomirenje treba doći iz samog društva, iz udruženja žrtava, i od odgovornih političara. No, snažno vjerujem da, bez odgovornosti, i bez kazne onih koji su odgovorni za zločine, pomirenje nema veliku šansu da uspije“, kazao je Brammertz.