BiH prva na svijetu po nezaposlenosti mladih

BiH

mladi

Bosna i Hercegovina je suočena s nizom neriješenih problema, a nezaposlenost je jedan od najvećih. U državi u kojoj je više od pola milijuna radno sposobnog stanovništva prijavljeno na zavodima za zapošljavanje, najviše su pogođene mlade osobe jer nedostatak iskustva s jedne i neodgovarajući obrazovni sistem s druge strane, pronalazak prvog posla često čine nemogućom misijom.

Iako se visoka stopa nezaposlenosti bilježi u cijeloj regiji, najalarmantnija situacija upravo je u BiH gdje iznosi čak 42,81%, piše Večernji list.

Ovaj podatak objavljen je u karti nezaposlenosti u regiji koju je za “Blic” izradio francuski geopolitikolog Nikola A. Stevanovic koji je diplomirao na IRIS-u (Institut des Relations Internationales et Stratégiques), poznatom francuskom institutu za političke nauke. Karta je objavljena i na geopolitičkom portalu vuessurlemonde.com koji je Nikola kreirao s kolegama. Osim toga, navodi se kako je BiH peta u svijetu po odlivu mozgova zbog nedostatka perspektive za mlade kojih je, prema objavljenim podacima, nezaposleno čak 62,8%.

Ovolika nezaposlenost svrstala je BiH na prvo mjesto u svijetu. Zanimljivo je što je po odljevu mozgova ispred BiH Srbija koja je zauzela drugo mjesto iako je nezaposlenost u njoj dva i pol puta manja nego u BiH i iznosi 17,3%.

“Crnih rupa”, u kojima je nezaposlenost najveća na prostoru zapadnog Balkana, najviše ima u BiH i južnoj Srbiji. Prema provedenom istraživanju, općine s najviše nezaposlenih su Jagodinjak u istočnoj Hrvatskoj gdje je nezaposlenost 85,17%, te općina Jezero, nedaleko od Mrkonjić Grada u BiH, u kojoj je nezaposlenost 85,7%. Zanimljivo je što među svim zemljama zapadnog Balkana, ako izuzmemo Sloveniju, mladi najbolje prolaze u Albaniji.

Zanimljivo je što je Albanija, koja slovi kao najsiromašnija zemlja u Evropi, ima najnižu stopu nezaposlenosti mladih koja iznosi oko 35%. Usporedbe radi, opća stopa nezaposlenosti u Evropskoj uniji iznosi 22,3%, što znači da je tri puta manja u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.