Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Put smrti u BiH: Opasnom dionicom dnevno prođe hiljade vozila

automobil

Desetine oštrih krivina, učestali odroni, često klizav kolovoz, te niz lokacija bez zaštitne ograde, samo su neke od opasnosti s kojim se susreću vozači na putu Crna Rijeka – Banjaluka, pišu Nezavisne novine.

To je za pomenute novine ispričao Nikola Rožić, vozač autobusa iz Mrkonjić Grada, koji ovom saobraćajnicom vozi gotovo svakodnevno i više puta je bio svjedok saobraćajnih nezgoda.

“Neophodno je da stručnjaci iz oblasti bezbjednosti saobraćaja urade detaljnu analizu, jer je i više nego jasno da postoje značajni infrastrukturni problemi koje treba da riješe, kako se tragedije više ne bi ponavljale”, naglasio je Rožić.

Dionicom, koja bi se zbog nekolicine skorašnjih tragedija mogla nazvati i putem smrti, dnevno, po zvaničnim podacima, prođe nekoliko hiljada vozila, pa i stručnjaci upozoravaju da je nesreće neophodno spriječiti.

“Trebalo bi analizirati i utvrditi da li se ta dionica izdvaja po broju saobraćajnih nezgoda ili su u pitanju neke lokacije. Činjenica je da je put u kanjonu, da ima dosta krivina i da treba provjeriti da li su zaštitne ograde postavljene na svim mjestima gdje je to neophodno”, rekao je Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

[yuzo_related]

Pritom Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Banja Luka, ukazuje i na nesavjesne vozače, koji voze brže nego što je to propisano, ali nabraja i niz ostalih faktora.

“Imate vozače koji ulaze u traku za vozila iz suprotnog smjera, te one koji brzinu ne prilagode uslovima puta. Kolovoz je mokar, posebno u ranim jutarnjim satima, a sa stijena često padaju kamenice”, rekao je Jaćimović.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS vruć krompir prebacuju u “Puteve RS”, koji su, ističu, upravljač magistralnih i regionalnih saobraćajnica.

Podsjetimo, na pomenutoj dionici u Surjanu, kod Mrkonjić Grada, pri slijetanju dva vozila u rijeku Vrbas, tokom proteklog vikenda su ugašena tri života, a u istom tom mjestu je, sredinom mjeseca, na identičan način poginuo Draženko Višekruna (43), porijeklom iz mrkonjićkog sela Graci.

Na istom putnom pravcu, u mjestu Karanovac, u nedjelju je, pri slijetanju automobila, poginula Milica Kukić (25) iz Laktaša, a blizu te lokacije mjesec i po ranije stradao je Slobodan Slavnić (42) iz Kotor Varoša.