Hoće li se Skupština KS uključiti u slučaj ubistva Dženana Memića?

Protestna šetnja za Dženana Memića

Segmedina Srna-Bajramović, zastupnica SDP BiH u Skupštini Kantona Sarajevo, uputila je inicijativu u kojoj traži da Skupština odmah formira skupštinsku istražnu komisiju, koja će hitno ispitati propuste u postupanju policije u slučaju ubistva Dženana Memića.

„Krajnje je vrijeme da Skupština Kantona Sarajevo počne u potpunosti provoditi zakone koje je sama usvojila, i to u korist građana koji su nas birali da u ovom zakonodavnom tijelu zastupamo njihove interese. Nedavno pismo glavne tužiteljice Kantona Sarajevo Dalide Burzić upućeno roditeljima ubijenog Dženana Memića, još jednom je potvrdilo ono što svi znamo, a to je da postoje ozbiljni problemi u radu institucija zaduženih za borbu protiv kriminala u Kantonu Sarajevo.

Evidentno je iz pisma glavne tužiteljice da postoje opstrukcije unutar policije u vezi sa istragom ovog slučaja! Nažalost to nije prvi takav slučaj. Iz tog razloga tražim od Komisije za sigurnost Skupštine da u skladu sa svojim nadležnostima utvrđenim Zakonom o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo odmah pristupi imenovanju posebne skupštinske istražne komisije koja bi ispitala djelovanje i rad policijskih službenika u ovom slučaju. Poslanici u Skupštini imaju mogućnost i još veću obavezu da djeluju u ovakvim slučajevima.

srna bajramovic1222

Segmedina Srna-Bajramović

Nedopustivo je da Tužilaštvo KS nailazi na opstrukcije u redovima policije u ovakvim slučajevima, a što je više nego jasno svakome ko je pročitao pismo tužiteljice Burzić.

Upravo iz ovih razloga sam i predlagala amandmane na Zakon o unutrašnjim poslovima KS kako bi se osigurala adekvatna mogućnost civilnog nadzora nad radom policije. Poslanici u Skupštini KS tada su dali podršku ovim prijedlozima i zbog toga danas imamo zakonsku mogućnost da u ovom i svim sličnim slučajevima reagiramo i pokušamo otkloniti i sankcionisati eventualne propuste, samovolju i zloupotrebe u redovima policije.

[yuzo_related]

Pozivam i građane koji su s pravom uznemireni zbog ovog slučaja, ali i svih drugih sličnih slučajeva, da vrše pritisak na nas poslanike u Skupštini KS, kako bi se ozbiljnije posvetili provedbi zakonskih mogućnosti koje dozvoljavaju Skupštini da se uključi u rješavanje ovakvih slučajeva.

Još jednom naglašavam, javno pozivam Komisiju za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo da iskoristi zakonske mogućnosti i formira istražnu komisiju koja bi ispitala sve okolnosti postupanja policije u slučaju ubistva Dženana Memića i tako osigura konkretnu pomoć u rješavanju ovog slučaja. To smo dužni uraditi prema porodici ubijenog Dženana, ali i svim građanima koji imaju svako pravo da u Sarajevu žive bez straha i budu zaštićeni od kriminalaca, ko god oni bili.

Sadašnje stanje u Sarajevu daleko je od toga i Skupština se mora uključiti kako bi se ono promjenilo. U protivnom rizikujemo da svojim nečinjenjem amnestiramo nezakonito ponašanje pojedinaca u institucijama vlasti i postanemo saučesnici u stvaranju društva nekažnjivosti i neodgovornosti“, navodi Srna-Bajramović.