Google želi štititi pješake tako što će ih lijepiti za haubu

google – pjesaci1

Google je podnio zahtjev za patentiranje ljepljive supstance pogodne za nanošenje na karoseriju svojih automobila bez vozača, kako bi pješak u slučaju naletanja ostao zaljepljen za vozilo, umjesto da bude odbačen od siline udarca ili da bude pregažen.

Kada je riječ o bezbjednosti u vožnji, posljednjih godina pažnja automobilske inustrije sve više se fokusira na zaštitu pješaka u saobraćaja. Automobili se opremaju elektronskim sistemima čiji je zadatak da detektuju pješaka ispred vozila i prije nego što ga vozač primijeti, automatski aktiviraju kočnice i spriječe udar.

Pojedini proizvođači eksperimentišu i sa takozvanim vazdušnim jastucima za pješake, poput onog koji je 2012. predstavio Volvo na modelu V40. Ovaj sistem treba da ublaži povrede pješaka u slučaju da je kontakt sa vozilom neizbježan.

google - pjesaci2

Ma koliko izgledao neobičan, u tom kontekstu treba posmatrati i ovaj patentni zahtjev kompanije Google, koja već godinama razvija i testira sisteme auto-pilota za “vozila bez vozača”. U zahtjevu se navodi da specijalno ljepilo može da se nanese na haubu i zadnji dio automobila. Ljepilo djeluje slično ljepilu za hvatanje muha i drugih insekata, te pješak u slučaju udesa ostaje zaljepljen za vozilo, umjesto da padne na kolovoz.

“Ljepilo vezuje pješaka za automobil dok se on ne zaustavi, tako da se može izbjeći sekundarni udar pješaka o tlo ili neki drugi objekat”, navedeno je u zahtjevu. Po obrazloženju kompanije, pješaci koje bi udario tako opremljen automobil bili bi pošteđeni dodatnih povreda i ne bi ih mogla pregaziti druga vozila.

Inače, direktor kompanije FIAT Chrysler (FCA), Sergio Marchionne, početkom maja je rekao da će se automobili bez vozača naći na putevima do kraja ove dekade, nakon potpisivanja ugovora sa Alphabetom, majkom-kompanijom IT giganta Google.